Main Content

Vo finále NHL po 34 rokoch tímy z originálnej šestky

utorok, 11. jún 2013 12:05 | Autor: TASR

Vo finále NHL po 34 rokoch tímy z originálnej šestky
Vo finále NHL po 34 rokoch tímy z originálnej šestky | zdroj: TASR

New York 11. júna (TASR) - Tohtoročné finále play off NHL bude dýchať históriou. Prvýkrát po 34 rokoch v ňom totiž na seba narazia tímy z tzv. originálnej šestky, teda sexteta zakladajúcich klubov profiligy. Finále obsadené organizáciami z pôvodného poltucta mohli diváci sledovať naposledy ešte v roku 1979, keď uspel Montreal v sérii proti NY Rangers.

Fináloví súperi Boston a Chicago sa pýšia bohatou históriou ovenčenou mnohými úspechmi. Bruins útočia na svoj celkovo siedmy Stanleyho pohár, Blackhawks na piaty. Podľa zámorských expertov sú šance oboch tímov na zisk trofeje vyrovnané a rovnako to vidia aj hokejoví fanúšikovia, v ankete na oficiálnej webstránke súťaže tipovali víťaza vzácne vyrovnane 50:50. Pritom väčšina hlasujúcich si myslí, že finálová séria sa natiahne minimálne na šesť zápasov. "Jastrabov" do pozície mierneho favorita môže radiť len fakt, že vyhrali základnú časť a získali Prezidentskú trofej. V dlhodobej časti ročníka získali 77 bodov, o 15 viac ako Boston, štvrtý tím tabuľky Východnej konferencie.

Finálová séria odštartuje v noci zo stredy na štvrtok na ľade Chicaga. Na ňom sú Blackhawks mimoriadne silní, na ceste do finále prehrali v United Center len jediný z desiatich súbojov. Na druhej strane, Bruins sa darí vonku, na štadiónoch súpera triumfovali až päťkrát zo siedmich zápasov.

Hoci sú tímy rivalmi od samotného vzniku ligy, vo vyraďovačke sa zvykli stretnúť len zriedkavo. Bude to ich v poradí siedma konfrontácia v play off a prvá od roku 1978, keď Boston zdolal vo štvrťfinále Chicago v štyroch zápasoch. Vzhľadom na konferenčné preskupenia expandujúcej NHL sa neskôr mohli stretnúť už iba vo finále celej vyraďovačky. Mužstvá na seba nenarazili ani v tohtoročnej základnej časti, keďže v skrátenej sezóne chýbali v programe medzikonferenčné súboje.

Ani jednému tímu sa tohtoročnej play off príliš nedarili realizovať presilovky, naopak, vynikali v oslabeniach. Chicago má v nich úspešnosť až 94,8 percent. Bruins v početných výhodách vsádzajú na strely od modrej, k dispozícii majú okrem Zdena Cháru aj obrancu Toreyho Kruga, ktorý strelil v deviatich zápasoch tri presilovkové góly (celkovo štyri). "Jastrabi" sa v tomto smere spoliehajú na Mariána Hossu, slovenský krídelník sa v presilovke presadil trikrát. Do špeciálnych situácií a to nielen na oslabenia sa dostáva aj Michal Handzuš.

Program finále Stanleyho pohára:

štvrtok 13. júna 02.00 SELČ - 1. zápas: Chicago - Boston

nedeľa 16. júna 02.00 SELČ – 2. zápas: Chicago – Boston

utorok 18. júna 02.00 SELČ – 3. zápas: Boston – Chicago

štvrtok 20. júna 02.00 SELČ – 4. zápas: Boston – Chicago

nedeľa 23. júna 02.00 SELČ – prípadný 5. zápas: Chicago – Boston

utorok 25. júna 02.00 SELČ – prípadný 6. zápas: Boston – Chicago

štvrtok 27. júna 02.00 SELČ – prípadný 7. zápas: Chicago – Boston