Main Content

Bettman stále straší neúčasťou hviezd NHL v Soči

štvrtok, 13. jún 2013 11:05 | Autor: TASR

Bettman stále straší neúčasťou hviezd NHL v Soči
Bettman stále straší neúčasťou hviezd NHL v Soči | zdroj: TASR

Chicago 13. júna (TASR) - Podľa komisára NHL Garyho Bettmana existuje stále množstvo nezodpovedaných otázok ohľadne účasti hráčov z profiligy na budúcoročných zimných olympijských hrách v Soči.

Šéf NHL v rozhovore pre zámorské médiá priznal, že si nikdy nemyslel, že sa dohoda s predstaviteľmi Medzinárodného olympijského výboru (MOV) a Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) bude "piecť" tak dlho.

Čas na uzavretie dohody sa pomaly kráti, vyhlásil Bettman, ktorého vyspovedali novinári pred úvodným duelom finále Stanleyho pohára medzi Chicagom a Bostonom (4:3 pp). NHL zatiaľ neoznámila, či pustí svojich hráčov na olympijský turnaj. Jej zástupcovia v uplynulých mesiacoch naznačili ochotu na dva týždne prerušiť rozbehnutú súťaž, požadujú však za to určitú formu kompenzácie.

Podľa agentúry Reuters majitelia a funkcionári klubov NHL už dlhšie prejavujú nespokojnosť, akým spôsobom sa k nim správajú predstavitelia MOV. Kľúčovými bodmi pre uzavretie dohody bude vyriešenie otázok týkajúcich sa cestovania, poistiek pre hokejistov a ubytovania pre rodinných príslušníkov hráčov a funkcionárov. NHL by takisto chcela väčšou mierou participovať na olympijskom hokejovom turnaji a rada by získala postavenie držiteľa práv, resp. top sponzora. Zároveň by chcela obchodovať s olympijskými symbolmi a prezentovať cez ne svoju značku, takisto požaduje doriešiť mediálne práva pre svoje weby. Dohodu okrem NHL, MOV a IIHF bude musieť ratifikovať aj hráčska asociácia NHLPA.

Bettman sa vyjadril, že liga má veľké plány ohľadom expanzie svojej značky za hranice Severnej Ameriky. Zástupcovia NHL vedú s predstaviteľmi NHLPA rokovania o znovuoživení Svetového pohára a rozšírení počtu profiligových zápasov na európskej pôde. Hlavným bodom medzinárodnej agendy však zostáva otázka účasti hráčov v Soči. "S hráčskou úniou momentálne pracujeme na harmonograme medzinárodných podujatí. Prvým krokom je olympiáda, potom sa pozrieme na majstrovstvá sveta a takisto sa veľmi usilujeme o to, aby sme oživili tradíciu Svetových pohárov," povedal komisár NHL.