Main Content

Volejbal-EL: Slováci prehrali v druhom dueli s Rakúskom 1:3

piatok, 14. jún 2013 20:05 | Autor: TASR

Viedeň 14. júna (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali vo svojom druhom zápase v A-skupine Európskej ligy 2013 vo viedenskej hale Budocenter s domácim Rakúskom 1:3. V tabuľke tak majú zverenci trénera Štefana Chrtianskeho tri body za štvrtkové víťazstvo s Dánskom. Úvodný turnaj zakončia v sobotu o 20.30 duelom s Belgickom.

1. turnaj EL vo Viedni - Budocenter:

SLOVENSKO - Rakúsko 1:3 (-22, 15, -18, -19)

Zápas trval: 101 minút. Rozhodovali: Zdravevski (Mac.), La Micela (Tal.), 400 divákov.

SR: Zaťko, Michalovič, Kohút, Paták, Piovarči, Chrtiansky ml., libero Ondrušek (Javorčík, Masný, Bencz, Kašper). Tréner: Š. Chrtiansky.

Rakúsko: Binder, Zass, Schneider, Wohlfahrstätter, Ichovski, Berger, libero Kroiss (Guttmann, Blagojevič, Ringseis, Thaller). Tréner: M. Warm.

Úvod duelu bol veľmi vyrovnaný. Obom tímom fungoval side-out a ako prví sa do brejku dostali Slováci po úspešnom dvojbloku Michaloviča s Kohútom a viedli 9:7. Potom získal slovenský univerzál Michalovič bod z podania a Slováci viedli 11:8. Rakúšania znížili esom Zassa na rozdiel bodu - 12:11 pre Slovensko. Domáci ožili, ubránili slovenské útoky a dostali sa do vedenia 14:13. Tréner Chrtiansky si zobral timeout. Za stavu 17:17 spravil Chrtiansky dvojstriedanie nahrávač - univerzál. Koncovka bola vyrovnaná, ale bod navrch mali stále domáci. Prvý setbal však mali Slováci po chybnom útoku Schneidera. Ten však nevyužili a navyše sa do výhody dostali domáci. Tí nakoniec zásluhou Bergera využili svoj štvrtý setbal a vyhrali prvý set 24:22.

V úvode druhého setu dvakrát pekne zaútočil Kohút, blokom sa blysli Zaťko a opäť Kohút a Slováci viedli 5:3. Domáci volejbalisti však dvomi úspešnými blokmi za sebou otočili na 6:5 vo svoj prospech. Vedenie vrátil slovenským volejbalistom blokom Kohút - 11:10. Obrany v tomto sete dominovali nad útokom. Po technickom oddychovom čase to potvrdil blokom Zaťko a Slováci viedli 13:11. Potom ukončil dlhú výmenu stredom Kohút a bolo už 14:11. Oddychový čas Rakúsko. Potom ušli Slováci už na päť bodov po ese Kohúta a bloku Piovarčiho. Potom dali o sebe vedieť obaja smečiari Parák a Chrtiansky a zisk setu sa blížil - 19:14. Druhý set ukončil stredom Piovarči, Slováci ho vyhrali 21:15 a vyrovnali na 1:1. Slováci dominovali v druhom sete na obrane, keď mali až šesť blokov (Zaťko 4, Kohút 2).

Tretie dejstvo začali lepšie domáci a zásluhou Zassa viedli 5:3. Slováci rýchlo vyrovnali na 5:5, ale Rakúšania získali brejk znovu a tréner Chrtiansky si zobral timeout. Po oddychovom čase dal eso Zass, blok zaznamenal Guttmann a domáci viedli 9:5. Po bloku Patáka znížili Slováci na 8:10. Potom dal šťastné eso o pásku Zaťko a bolo už len o bod - 9:10! Slováci dostali krídla, blokom sa blysol Piovarči a bleskovo bolo vyrovnané 10:10. Time Rakúsko. Domáci potom získali brejk a viedli 14:12. Kohút potom vyrovnal, ale Rakúšania sa opäť dostali do výhody a v koncovke viedli 19:16. Na ihrisko prišiel Masný za Zaťka. Paták blokom znížil na bod - 18:19 a nádej stále žila. Koncovku však domáci zvládli a tretí set vyhrali 21:18. Rakúšania mali v treťom sete lepší príjem a útok, čo rozhodlo.

Vo štvrtom dejstve začali Slováci na nahrávke s Masným a hneď získali brejk zásluhou Kohúta - 3:1. Spolupráca Masný - Kohút fungovala aj naďalej a slovenskí volejbalisti viedli už 5:2. Masný si potom aj zaútočil a upravil na 6:4. Slováci po Patákovom útoku viedli už 9:5, ale domáci vyrovnali. Time Slovensko. Po oddychu dal Paták aut a Rakúšania dokonca viedli. Na ihrisko prišiel Javorčík. Domáci ožili, blokom sa blysol Zass a bolo 12:10 pre Rakúsko. Domáci si udržiavala trojbodový náskok a mierili za víťazstvom - 15:12. Slováci zabojovali a pri Masného servise vyrovnali zásluhou striedajúce Bencza na 17:17! Prvý mečbal mali domáci volejbalisti a kouč Chrtiansky si za stavu 20:19 zobral time. Duel ukončil blokom Guttmann a Rakúšania sa tešili z nečakaného víťazstva.