Main Content

NHL: Hartova trofej pre Ovečkina, najlepším brankárom Bobrovskij,obrancom Subban

nedeľa, 16. jún 2013 08:05 | Autor: TASR

New York 16. júna (TASR) - Hokejista Washingtonu Capitals Alexander Ovečkin sa stal držiteľom Hartovej trofeje určenej pre najužitočnejšieho hráča sezóny v zámorskej NHL (MVP). V súboji o najprestížnejšie individuálne ocenenie sa dostal v hlasovaní 133 členov Asociácie profesionálnych hokejových novinárov 50-krát na prvé miesto a nazbieral 1090 bodov, o 32 viac ako druhý Sidney Crosby z Pittsburghu. Kapitán Penguins bol prvý v 46-tich prípadoch, na tretej priečke sa umiestnil John Tavares z New Yorku Islanders.

Dvadsaťsedemročný Ovečkin mal v skrátenom ročníku slabší vstup, no v druhej polovici sa rozbehol, nasúkal súperom celkovo 32 gólov a stal sa najlepším strelcom základnej časti. Hart Memorial Trophy získal ruský kanonier tretíkrát v kariére, keď predtým triumfoval v rokoch 2008 a 2009. Z pomyselného trónu zosadil krajana Jevgenija Malkina (Pittsburgh Penguins), ktorý ju vyhral pred rokom. Z ruských hokejistov sa zo zisku tejto trofeje radoval už len Sergej Fiodorov (1994).

Vedenie NHL oznámilo mená prvých ôsmich držiteľov trofejí už v piatok večer, o deň neskôr zverejnilo majiteľov najprestížnejších ocenení. Kanadský idol Crosby sa musel uspokojiť s Cenou Teda Lidsaya pre najlepšieho hráča podľa hráčskej asociácie NHLPA, v ktorej triumfoval pred Ovečkinom a najproduktívnejším hráčom sezóny Martinom St. Louisom z Tampy Bay.

Za najlepšieho brankára ročníka zvolili Sergeja Bobrovského z Columbusu, ktorý udržal priemer obdržaných gólov na magickej dvojgólovej hranici a s úspešnosťou 93,17 percenta mu patrila druhá priečka v celej súťaži. Rus získal svoju premiérovú Vezinovu trofej, hoci jeho Blue Jackets sa nedokázali prebojovať do play off.

Držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sa prvýkrát v kariére stal P.K. Subban z Montrealu. Dvadsaťtriročný Kanaďan bol zároveň najproduktívnejším zadákom sezóny, v 45 zápasoch nazbieral 38 bodov za 11 gólov a 27 asistencií.

Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika sezóny získal Jonathan Huberdeau, útočník Floridy Panthers odohral v základnej časti všetkých 48 zápasov a zaznamenal v nich 31 bodov (14+17), rovnako ako najlepší strelec medzi nováčikmi Naiľ Jakupov (Edmonton).