Main Content

Chicago tají podrobnosti o Hossovom zranení, mal by hrať

streda, 19. jún 2013 11:05 | Autor: TASR

Chicago tají podrobnosti o Hossovom zranení, mal by hrať
Chicago tají podrobnosti o Hossovom zranení, mal by hrať | zdroj: TASR

Boston 19. júna (TASR) - Tréner Joel Quenneville nechce hovoriť o zranení, ktoré ho prinútilo vyčiarknuť Mariána Hossu zo zostavy Chicaga v treťom finále play off NHL.

Americká tlačová agentúra AP sa pýta na dôvody. "Je to samovysvetľujúce," lakonicky odpovedá klubový kouč slovenskej hokejovej hviezdy.

Je zrejmé, že Hossovo "zranenie hornej časti tela" súvisí s možnosťou obnovenia a aj zhoršenia zdravotného stavu Hossu. Slovenský krídelník patrí medzi kľúčových hráčov "čiernych jastrabov", ktorí o Stanleyho pohár bojujú s Bostonom Bruins a vo finálovej sérii prehrávajú 1:2. Aj AP uvádza, že objasňujúce informácie o zranení by sa mohli stať akousi "súťažnou nevýhodou". Quenneville pripustil pravdepodobnosť štartu svojho žolíka v zápase číslo štyri, ale dôrazne dal na známosť: "V žiadnom prípade sa nebudeme vyjadrovať k detailom zranenia, ani kde a kedy vzniklo."

Toto tajnostkárstvo je evidentne akousi súčasťou celkovej kultúry NHL, navyše v mantineloch dôležitosti zápasov play off. "Je to časť tajného spolku v hokejovom svete a vo svete jeho zranení. Nechcete predsa, aby vaši súperi dostali takéto informácie," zdôrazňuje útočník Dave Bolland, ktorého autor článku ďalej vyzvŕtal otázkou, či mal príležitosť s Hossom o tom hovoriť. Bolland odpovedal, že nevie, na čo sa reportér AP spýtal - Vy neviete, či ste ho videli a hovorili s ním? Odpoveď so šibalským úsmevom znela: "Presne tak, neviem či som ho videl..."

Tréneri v NHL sa najmä počas play off obávajú, že s prezradením informácií by sa ich hviezdy stali zraniteľnejšie. Každá striedačka obviňuje druhú stranu, keď sa napríklad jej hokejista s problémami v lakťovej oblasti stane terčom tvrdého "hitu". Súperov realizačný tím autora zákroku bráni. A naopak. "Kebyže idem do boja so zranením na akejkoľvek časti môjho tela, neviem či by som chcel, aby druhá strana o tom vedela," priznáva útočník Bostonu Shawn Thornton. Poznanie druhu zranenia môže súperovi pomôcť aj v zápasovej stratégii.

Tréner "medveďov" Claude Julien svojho kolegu zastáva s tým, že by konal rovnako. "Keď hráte proti sebe, presne viete kto s akými faktormi pracuje. V určitých situáciách treba niektorých hráčov chrániť, úplne to chápem. Viem, že pre médiá je to frustrujúce, pretože sa chcú podeliť s informáciami smerom k verejnosti."

Zdôrazňuje, že zranenia sa svojou povahou smerom k informovanosti líši a niektoré potrebujú byť utajené. "Pýtate sa teda, aký je rozdiel v jednotlivých prípadoch? Poviem vám príklad - včera počas rozkorčuľovania Zdeno Chára padol a spôsobil si tržnú ranu nad okom. O tomto Vás informujem. Toto predsa nie je skryté zranenie," dodal Julien so smiechom.