Main Content

Bojovník Hossa dohrával posledné zápasy na jednej nohe

utorok, 25. jún 2013 11:05 | Autor: TASR

Bojovník Hossa dohrával posledné zápasy na jednej nohe
Bojovník Hossa dohrával posledné zápasy na jednej nohe | zdroj: TASR

Chicago 25. júna (TASR) - Druhýkrát s po víťaznom finále poťažkla Stanleyho pohár Marián Hossa. Tridsaťštyriročný slovenský hokejista sa prvýkrát tešil zo zisku trofeje v NHL v sezóne 2009/2010 v drese Chicaga, po 36 mesiacoch si s Blackhawks majstrovskú jazdu zopakoval už aj s krajanom Michalom Handzušom.

Rozhodujúce štvrté víťazstvo vybojovali "čierni jastrabi" v noci na utorok, keď v šiestom stretnutí finále play off zdolali Boston na jeho ľade tesne 3:2.

Hossa mal výrazný podiel na postupe Chicaga do finále, keď v prvých troch kolách play off nazbieral v 17 vystúpeniach 14 bodov za sedem gólov a rovnaký počet asistencií. V sérii s Bruins sa jeho produktivita zabrzdila, určite aj vinou zranenia chrbta. Po triumfe slovenský útočník priznal, že sezónu dohrával prakticky na jednej nohe. Problémy sa ťahali posledné tri zápasy, pričom značne limitovali jedho mobilitu. "Trápila ma platnička na chrbte, ktorá mi tlačila na nerv. Prakticky som si vôbec necítil pravú nohu, bola celý čas meravá. Vlastne som mohol poriadne korčuľovať len na jednej nohe," prezradil zámorským novinárom.

Skúsený útočník prekvapujúco nenastúpil na tretí finálový zápas, čím si vyslúžil kritické slová od bývalého hráča Blackhawks a v súčasnosti televízneho analytika pre bostonskú televíziu Tonyho Amonteho. Ako sa však ukázalo, Hossove zdravotné problémy boli vážnejšieho charakteru. Trenčiansky odchovanec síce dohral sériu, ale v tréningoch a predzápasových rozkorčuľovaniach vynechával niektoré nácviky. "Teraz už necítim žiadnu bolesť, iba radosť. Každý z nás bol doudieraný, našťastie sme našli cestu k víťazstvu."

Cesta to bola poriadne tŕnistá, veď ešte minútu a 16 sekúnd pred koncom šiesteho duelu Hawks prehrávali 1:2. Góly Bryana Bickella a Davea Bollanda však priniesli senzačný obrat, po ktorom sa mohli spustiť na ľade majstrovské oslavy. "Bolo to ako príbeh z rozprávky," povedal pre Chicago Tribune Hossa, ktorý napodobnil Tomáša Kopeckého a stal sa druhým Slovákom s dvoma Stanley Cup-mi. Trofej zdvihol nad hlavu ako v poradí šiesty hráč "jastrabov". "Asi to bol osud. Prehrávali sme, pričom do konca zápasu chýbalo len pár minút a zrazu - bum, získali sme Stanley Cup. Nevzdali sme sa, neustále sme verili, že môžeme ešte niečo spraviť s výsledkom. Nikto si však ani vo sne nepomyslel, že by sme mohli dať za 17 sekúnd dva góly..."