Main Content

KOMENTÁR: Stanley Cup v správnych rukách!

utorok, 25. jún 2013 11:16 | Autor: Jakub Mihálik

KOMENTÁR: Stanley Cup v správnych rukách!
KOMENTÁR: Stanley Cup v správnych rukách! | zdroj: foto TASR

Kanadsko-americká NHL je súťažou, v ktorej prekvapenia už ani nie sú prekvapeniami. Tohtoročný víťaz play-off NHL, Chicago Blackhawks však pohár Lorda Stanleyho drží zaslúžene.

Tohtoročná sezóna NHL bola poznačená výlukou, ktorá spôsobila to, že sa štart ročníka posunul až na január. Práve zhustený program, znížený počet zápasov, či nerozohranosť veľkej porcie zámorských hráčov spôsobovali, že sa očakávala „šialená“ sezóna plná prekvapení. Hráči Chicaga Blackhawks však nepotvrdili predpoklady tým, že potvrdili predpoklady vyplývajúce z postavenia najvýraznejšieho favorita Západnej konferencie. Paradoxná veta vystihuje súťaž plnú paradoxov.


Jastrabi z Chicaga vstupovali do sezóny s dávkou neistoty. Náš Marián Hossa sa po minuloročnom zranení dostával do formy len opatrne, brankárska opora Crawford zase v očiach fanúšikov neplnil rolu opory. Napriek tomu Chicago vstúpilo do sezóny s bilanciou 21-0-3 z prvých 24 zápasov, čím vytvorili rekord v počte zápasov za sebou, v ktorých bodovali. Chicago vyhralo základnú časť, získali Prezidentskú trofej. Chicago inkasovalo najmenej gólov v základnej časti – 102, v strelených góloch zaostali len za Pittsburgom a ich gólový rozdiel +53  bol najlepší z celej ligy. Neovládli ani jednu z individuálnych trofejí, no v prvej pätnástke bodovania mali dvoch zástupcov. Aj to svedčí o sile tímu ako celku, ktorý doviedol Hawks k úspechu.


Tímové poňatie a nezlomný duch, to sú atrbitúty, ktoré zdobili Chicago v tejto sezóne, a ktoré im vyhrali trofej. V Play-off síce v prvom kole jednoznačne prevalcovali Minnesotu Wild, no druhé kolo takmer znamenalo stopku pre hráčov okolo kapitána Toewsa. S Detroitom prehrávali už 1:3 na zápasy. Keď sa im podarilo stiahnuť na 3:3, zdalo sa, že si to už poľahky postrážia, no rozhodujúci zápas číslo sedem došiel do predĺženia a favorit bol pod tlakom. Blackhawks zvládli aj túto situáciu a postúpili.


Ďalším chodom bol obhajca trofeje, Los Angeles Kings, no ani ich úporná defenzíva nestačila na zabrdzdenie Jastrabov v rozlete, o čom svedčí konečný stav série v pomere 1:4.


Vo finálovej sérii, ktorá sa zapíše do histórie ako jedna z najlepších, sa Chicago muselo vyrovnať so stavom 1:2 na zápasy. V dvoch zápasoch po sebe nedokázali vsietiť ani jediný gól. Zdalo sa, že sú na odpis. To by však nebol tréner Queneville, ktorý by nevedel svoj tím zdvihnúť. Chicago vyhralo nasledujúce dva zápasy a v tom včerajšom akoby demonštrovali to, čo ich zdobilo celú sezónu. Neskutočný obrat v priebehu 17 sekúnd im zabezpečil titul.


Chicago v tejto sezóne pracovalo ako dobre naolejovaný stroj. Brankár, ktorého všetci odpisovali si svoju pozíciu zastal, obrancovia prispeli k najmenej inkasovaným gólom zo všetkých tímov. Útok Blackhawks patril k najvyrovnanejším naprieč všetkými štyrmi formáciami. Tradičné opory ako Toews, Kane, či Hossa, podporili aj ďalší na čele s odpísaným Handzušom. Tréner Queneville okrem pozície skvelého motivátora potvrdil pozíciu výborného taktika, keď najmä taktika na preťaženie klúčového hráča Bostonu, Zdena Cháru, sa ukázala byť rozhodujúcou. Chicago jednoducho v tejto sezóne nemalo slabinu. Sezónu ukončili v rovnako skvelej fazóne, ako ju začali. Chicago si svojimi výkonmi víťazstvo zaslúžilo. Pohár je v správnych rukách!