Main Content

Šok v NHL: Lecavalier v Tampe končí, vypovedala mu zmluvu

štvrtok, 27. jún 2013 21:05 | Autor: TASR

Šok v NHL: Lecavalier v Tampe končí, vypovedala mu zmluvu
Šok v NHL: Lecavalier v Tampe končí, vypovedala mu zmluvu | zdroj: TASR

Tampa Bay 27. júna (TASR) - Elitný kanadský hokejista Vincent Lecavalier končí svoje pôsobenie v Tampe Bay, hoci mal s Lightning kontrakt platný až do konca sezóny 2019/2020.

Vedenie floridského klubu sa rozhodlo svojho kapitána vykúpiť zo zmluvy, ktorý pôvodne uzavrel na 11 rokov za 85 miliónov dolárov.

Ako vo štvrtok informovali zámorské médiá, Lecavalier dostane od Tampy dve tretiny zo zvyšnej čiastky, teda 32,67 mil. dolárov, a v NHL sa stane neobmedzeným voľným hráčom. "Blesky" uplatnili na 33-ročného centra tzv. compliance buyout, teda vyplatili hráča a vymazali spod platového stropu jeho priemernú 7,7-miliónovú mzdu bez toho, že by si museli zapísať penalizáciu.

"Vinny mal významný podiel na minulých úspechoch tímu vrátane zisku Stanleyho pohára v roku 2004. Klub mu je zaviazaný, ďakujeme mu za všetko, čo pre nás odviedol a želáme mu veľa šťastia do budúcnosti," uviedol v klubovom vyhlásení generálny manažér Lightning Steve Yzerman, ktorý zdôvodnil radikálny krok redukciou platového stropu a novou ekonomikou súvisiacou s novou kolektívnou zmluvou. Tampa chce dať v budúcnosti väčší priestor talentovaným mladíkom, medzi nimi aj Slovákovi Richardovi Pánikovi.

Lecavalier, ktorý bol v roku 1998 draftovou jednotkou, nazbieral v 39 zápasoch skráteného ročníka 32 bodov za 10 gólov a 22 asistencií. Na konte má celkovo 1037 štartov v základnej časti NHL a 874 bodov (383+491), v 63 dueloch play off pridal 52 bodov (24+28). V roku 2007 získal Maurice Richard Trophy pre najlepšieho kanoniera súťaže, o tri roky skôr vyhral s Kanadou Svetový pohár a vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča prestížneho turnaja.