Main Content

NHL: Daňo spojil svoju budúcnosť s Columbusom, Davidson: "Má postavu pre NHL"(2)

pondelok, 1. júl 2013 11:05 | Autor: TASR

Columbus 1. júla (TASR) - Podľa očakávania sa slovenskou draftovou jednotkou pre rok 2013 stal Marko Daňo. Talentovaného hokejistu bratislavského Slovana si v nedeľňajšom vstupnom drafte NHL v hale Prudential Center v Newarku vybral z celkového 27. miesta klub Columbus Blue Jackets.

Daňovi sa tak naraz splnili dva sny - nielenže ho draftovali vo vytúženom 1. kole, ale má šancu pôsobiť v rovnakej organizácii, za ktorú hrá aj jeho krajan a hokejový idol Marián Gáborík. "Blue Jackets majú veľmi dobrých hráčov, i Gáboríka, ktorého dobre poznám. Veď pochádzame z rovnakého mesta," povedal pre športovú sekciu portálu yahoo.com Marko Daňo, ktorý sa síce narodil v rakúskom Eisenstadte, no väčšinu života strávil v Trenčíne. "Som šťastný, že tu môžem hrať. Columbus je pre mňa výborným miestom," vyznal sa 18-ročný útočník, ktorý vie hrať na poste centra i krídelníka.

Hoci skautské úrady odhadovali u Marka Daňa výber v druhom či treťom kole, nakoniec sa mladý slovenský reprezentant dostal na rad už v kole úvodnom. Blue Jackets na neho uplatnili svoju tretiu voľbu, pred ním draftovali zo 14. priečky Švéda Alexandra Wennberga a z 19. pozície Kerbyho Rychela. Daňo sa stal prvým v 1. kole draftovaným Slovákom od roku 2005, keď si Buffalo z 13. miesta vybralo Mareka Zagrapana a Tampa Bay z 30. priečky Vladimíra Mihálika.

Syn bývalého dlhoročného reprezentanta Jozefa Daňa strávil uplynulý ročník v Kontinentálnej hokejovej lige, za Slovan odohral 37 zápasov, v ktorých strelil tri góly a nazbieral štyri asistencie. Hokej medzi dospelými okúsil už predtým v extralige v drese trenčianskej Dukly, ktorej je odchovancom. I keď Marko Daňo nevyniká fyzickými parametrami (181 cm, 83 kg), podľa svojich slov je pripravený na profesionálny hokej. "Hral som proti mužom v KHL, takže som pripravený na tvrdú hru. Nie som veľmi vysoký, no mám dobré vedenie puku a cit pre prihrávku," opísal svoje silné stránky.

Daňo sa po ohlásení svojho mena vyobjímal so svojimi najbližšími a vystúpil na pódium, kde si najprv podal ruku s komisárom NHL Gary Bettmanom a následne i s celým vedením Blue Jackets. Potom si obliekol dres "modrokabátnikov" a zapózoval zámorským fotografom. Podľa slov prezidenta Columbusu pre hokejové operácie Johna Davidsona je Daňo schopný zvládnuť náročné profiligové súboje. "Už teraz má postavu pre NHL," uviedol pre Columbus Dispatch.

Šikovný, dravý útočník, ktorý sa ochotne vrhá do súbojov i s oveľa fyzicky zdatnejšími súpermi, sa v uplynulej sezóne predstavil na dvoch svetových šampionátoch. Po vystúpení na MS hráčov do 20 rokov v ruskej Ufe sa dostal aj do výberu reprezentačného trénera A-tímu Vladimíra Vůjteka pre majstrovstvá sveta v Helsinkách, kde v piatich dueloch zaznamenal gól a asistenciu. Daňo pre yahoo.com uviedol, že ak sa mu nepodarí v prípravnom kempe prebojovať do NHL, je otvorený pôsobeniu vo farmárskej American Hockey League (AHL).

Prehľad Slovákov draftovaných v 1. kole:

1992 - Róbert Petrovický (celkovo 9., Hartford)

1997 - Marián Hossa (12., Ottawa), Róbert Döme (17., Pittsburgh)

1999 - Branislav Mezei (10., NY Islanders), Kristián Kudroč (28., NY Islanders)

2000 - Marián Gáborík (3., Minnesota), Marcel Hossa (16., Montreal)

2004 - Boris Valábik (10., Atlanta), Andrej Meszároš (23., Ottawa)

2005 - Marek Zagrapan (13., Buffalo), Vladimír Mihálik (30., Tampa Bay)

2013 - Marko Daňo (27., Columbus)

Slovenské draftové jednotky od roku 2005:

2005 - Marek Zagrapan (celkovo 13., Buffalo)

2006 - Tomáš Marcinko (115., NY Islanders)

2007 - Milan Kytnár (127., Edmonton)

2008 - nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista

2009 - Richard Pánik (52., Tampa Bay)

2010 - Martin Marinčin (46., Edmonton)

2011 - Tomáš Jurčo (35., Detroit)

2012 - nebol draftovaný žiadny slovenský hokejista

2013 - Marko Daňo (27., Columbus)

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o šiesty odsek