Main Content

Papierový súboj gigantov: Brazília vs. Argentína

streda, 3. júl 2013 15:27 | Autor: Jakub Mihálik

Papierový súboj gigantov: Brazília vs. Argentína
Papierový súboj gigantov: Brazília vs. Argentína | zdroj: foto TASR

Už len rok necelý rok nás delí od futbalového sviatku, na ktorý sa všetci tešíme. Reprezentačný vrchol štvrtorročného cyklu vzrušuje každého futbalového fanúšika.

Naše vzrušenie ešte umocnil Pohár konfederácií, ktorý bol najvydarenejším vo svojej histórii. A tak na reprezentačnú nôtu budeme pokračovať porovnávaním najväčších favoritov. Ktoré tímy sú rok pred začiatkom lepšie pripravené?

Jedný z najvzrušujúcejším derby na celom svete je súboj Brazília vs. Argentína. Krajiny, ktoré už desaťročia bojujú o pozíciu kráľa Južnej Ameriky sú reprezentačnou obdobou rivality Realu a Barcelony. Ich hviezdy pútajú celý svet, ich zápasy berú domáci fanúšikovia ako osobnú prestíž, ich kvalita často nadobúda extrémne rozmery. Hoci si netrúfame ohodnotiť, kto bol lepší z dvojice Pelé – Maradona, trúfame si známkami ohodnotiť súčasné kádre oboch tímov:

Brankári

Brazília: 7
Argentína: 6




Práve brankári boli vždy najväčšou slabinou hviezdnych reprezentačných výberov oboch krajín. Nedá sa povedať, že súčasné výbery na brankárskom poste „horia“, no určite sú veľmi ďaleko od ideálu a v porovnaní s veľmocami ako Španielsko, Taliansko, Nemecko, ale aj Anglicko, výrazne zaostávajú. Sergio Romero je brankárom janovskej Sampdorie, v drese ktorej rozhodne veľa skúseností s veľkým futbalom nenazbiera. Na bránkovej čiare je síce hbitý, no pri centrovaných loptách často tápe, čo už aj tak pri štandardkách nevýraznej Argentíne zrovna nevyhovuje. Na druhej strane síce Julio Cesar nepatrí medzi najväčšie brankárske hviezdy, no v 33 rokoch je ešte stále výrazne lepší ako Romero, pričom ho čaká ešte takých päť rokov na najvyššej úrovni.

Strední obrancovia

Brazília: 9
Argentína: 7

Aj v tomto porovnaní vychádzajú zo súboja lepšie futbalisti z krajiny samby. Argentína vo svojom strede neponúka kvalitu svetovej extratriedy. Federico Fernandez síce poskytuje výškové parametre, ktoré sa do nízkej zostavy Argentíny priam pýtajú, no skúsenosti hráča, ktorý minulú sezónu strávil na hosťovaní v Getafe z talianskeho Neapolu, na medzinárodnú úroveň momentálne nepostačujú. V Ezequielovi Garayovi má Argentína, akú-takú oporu, no oproti dvojici Luiz – Silva, je to len odvar. David Luiz síce občas vzadu vyrobí nejaký kiks, no jeho rozohrávka je na úrovni stredopoliara, navyše je rýchly a má tvrdú strelu. V spolupráci s najlepším stopérom na svete, Thiagom Silvom, sú ich mierne nedostatky vyvážené, navyše v drese Brazílie môže kedykoľvek naskočiť Dante.

Krajní obrancovia

Brazília: 7
Argentína: 6


Marcelo a Dani Alves plnia skôr úlohy krajných záložníkov. Smerom dopredu sú nebezpeční, rýchli, dokážu odcentrovať, či dostať sa smerom na os ihriska. Dozadu to však nie je celkom ono a aj preto je Brazília takmer odhalená proti súperom, ktorí túto slabinu dokážu využiť. Proti nim však stojí horšia formácia Argentíny. Pablo Zabaleta je defenzívne spoľahlivý, na druhej strane však nedopĺňa útok, čo sa v súčasnom futbale na tejto pozícii vyžaduje. Marcos Rojo na opačnej strane je na tom v útočení lepšie, ešte stále potrebuje ale nabrať zápasovú prax z najťažších zápasov.

Strední záložníci

Brazília: 8
Argentína: 7




Argentína rozhodne neoplýva slabou formáciou v strede poľa pôsobiacich záložníkov. Veď klasická zostava s Mascheranom a striedajúcimi sa Banegom, či Gagom, poskytuje dostatočnú kvalitu. Oproti svojim brazílskym konkurentom však strácajú v tom, že všetci 3 sú typologický takmer navlas rovnakí. Brazília v strede poľa poskytuje väčšiu rozmanitosť v podobe Paulinha, či Ramireza ako hráčov, ktorí sú prakticky všade, s defenzívnejšie ladeným Alexom Sandrom, či Luizom Gustavom alebo ofenzívnejšie ladeným Hernanesom, schopným hrať však aj vzadu. Ak k stredným záložníkom pripočítame výsostne ofenzívneho Oscara, Brazília má aj v tejto formácii navrch.

Krídelníci

Brazília: 8
Argentína: 10


Ak v doterajších kategóriách vyhrávala Brazília, tak v tejto Argentínčania úplne dominujú. Určite, Neymar z pozície krídelníka je svetová extratrieda, no na druhej strane vyvoláva otázniky najmä Hulk, ktorý v reprezentačnom drese síce bojuje, no nepatrí medzi najväčšie hrozby pre súpera. Možnosťou je aj Lucas Moura, či Bernard, no na viac ako 8 bodov táto formácia nemá. To na druhej strane Argentínčania majú pravdepodobne najlepšie krídla na svete. Lionel Messi nepotrebuje komentár. Argentína stúpa a padá s jeho výkonmi. No v „zálohe“ sú také esá ako Di María, Tevez, Lavezzi, či Lamela, a to už je sila, ktorá nič iné ako plný počet bodov nezasluhuje.

Strední útočníci

Brazília: 7
Argentína: 10




Pozícia stredného útočníka je v Brazílii problém od čias Ronalda. Fred síce je predátorom šestnástky, no mimo nej prakticky neexistuje. Nezapája sa do medzihry, nie je rýchlostne, ain technicky vybavený. To síce nahrádza napríklad Jô, ale po ňom potopa. Leandro Damiao nepresvedčil, Pato je z formy Luis Fabiano pomaly zapadá prachom. Argentína na druhej strane môže rátať s kanonierom Higuaínom, ktorému chrbát stráži Rodrigo Palacio z Interu Miláno. Do tejto kategórie môžeme zaradiť aj Sergia Aguera a súčet týchto hráčov nám dáva jednoznačných 10 bodov.

Tréner

Brazília: 8
Argentína. 7




Ak vás o trénerskej nadvláde Brazílie nepresvedčuje porovnanie Scolari – Sabella, tak porovnanie Scolari + Parreira ↔ Sabella vám už musí stačiť. Dvaja poslední majstri sveta s brazílskym výberom sú to najlepšie, čo doma majú a hoci Sabella konečne na lavičke Argentíne trénuje a nepúta pozornosť výstrelkami, ako niektorí jeho predchodcovia, kvality brazílskych náprotivkov nedosahuje.

Výsledok

Brazília: 54
Argentína: 53




Obaja juhoamerickí giganti disponujú pravdepodobne najväčším talentom spomedzi reprezentačných mužstiev. Po hodnotení nám vyšlo veľmi tesné víťazstvo Brazílie, ktorá čerpá najmä z vyrovnanosti jednotlivých formácií. Naopak Argentína má pravdepodobne vo svojom kádri najväčšie útočné esá. K Brazílii sa prikláňame aj kvôli starému známemu: reťaz je tak silná, ako jej najslabší článok. Brazília nemá výraznú slabinu, zatiaľ, čo Argentína potrebuje posilniť hlavne pozíciu brankára a zadné rady. Celkovo sú však oba tímy jedným z najvážnejších favoritov na budúcoročnú trofej.