Main Content

Liga Majstrov a Európska liga je čistá - minimálne od dopingu

pondelok, 8. júl 2013 12:44 | Autor: Milan Vrábeľ

Liga Majstrov a Európska liga je čistá - minimálne od dopingu
Liga Majstrov a Európska liga je čistá - minimálne od dopingu

Riadiaci orgán európskeho futbalu oznámil, že v sezóne 2012/2013 nebolo odhalené používanie zakázaných drog. Zároveň potvrdil zavedenie krvných testov od novej sezóny pre všetky súťaže, ktoré zastrešuje.

UEFA oznámila, že v minulej sezóne nezaznamenala ani jeden pozitívny dopingový test v najcennejších európskych pohároch. V Lige Majstrov a v Európskej lige urobila v ročníku 2012/2013 1374 kontrol a všetky dopadli veľmi uspokojivo. Konkrétne v Lige Majstrov odobrala počas sezóny 813 vzoriek a z toho 67% testovala na zistenie EPA látky v krvi, ktorá zvyšuje vytrvalosť a rýchlosť a ani ona sa vo výsledkoch našťastie neobjavila.

Okrem toho riadiaci orgán európskeho futbalu chce robiť krvné testy od budúceho ročníka 2013/2014 vo všetkých súťažiach, ktoré má pod kontrolou. Doteraz vykonávala UEFA krvné testy len na najväčšom turnaji na starom kontinente a to na Majstrovstvách Európy v rokoch 2008 a 2012.
 
"Krvné testy môžu prebiehať aj mimo zápasov. Hráči môžu byť vyzvaní na odovzdanie vzoriek moču, krvi alebo naraz oboch týchto tekutín," upozornili vedúci európskeho futbalu.
 
Ďalej, v spolupráci s akreditovaným laboratóriom WADA v Lausanne UEFA spúšťa štúdium analýz steroidov u hráčov, ktorí boli od roku 2008 testovaní aspoň 3 krát. Táto analýza prebehne približne u 900 hráčov.
 
Cieľom tohto štúdia je efektívnejšie určenie potencionálnych užívateľov drog v budúcnosti. Štúdium bude anonymné a jeho výsledky nebudú mať žiadne následky u hráčov v podobe zákazu činnosti alebo pokuty.