Main Content

KHL: Belasí opäť vsadili na českú kartu, Netíka i Škoulu privábila atmosféra

štvrtok, 11. júl 2013 16:05 | Autor: TASR

Bratislava 11. júla (TASR) - Aj pred svojou druhou sezónou v KHL stavil hokejový Slovan Bratislava na českú kartu. K dvojici legionárov Tomáš Mojžíš a Michal Vondrka pribudlo počas letnej prestávky trio Miroslav Kopřiva, Martin Škoula a Tomáš Netík, ktorí tak rozšírili českú kolóniu v belasej kabíne už na päť mien.

Netík, ktorý si vyskúšal KHL už v popradskom Leve, by mal pomôcť zvýšiť ofenzívnu produkciu Slovana. Tridsaťjedenročný krídelník je povolaním strelec, vlani počas anabázy v Neftechimiku Nižnekamsk dal v 38 zápasoch 13 gólov a pridal osem asistencií. Predtým ešte odohral sedem stretnutí s bilanciou 3+3 za Liberec.

"V prospech Slovana rozhodla najmä dobrá ponuka a pocit, aký som mal v minulej sezóne z klubu a z jeho fanúšikov. Tím mi bol svojím herným prejavom veľmi sympatický, navyše Bratislava je blízko Prahy, takže tých okolností bolo viac," vyznal sa odchovanec Sparty Praha po prvom tréningu v Bratislave. Na pôsobenie v Slovane sa veľmi teší. "Som rád, že som tu. Plno chalanov v kabíne poznám, takže si myslím, že s adaptáciou v novom prostredí nebudem mať žiadny problém. Odpadá aj jazyková bariéra. Očakávam, že budeme hrať dobrý hokej, budeme ľuďom prinášať radosť z hry a že nadviažeme na minulý úspešný ročník. Osobné ambície idú bokom, dôležitý je tímový úspech," zdôraznil Netík.

Obranca Škoula prináša do belasej kabíny skúseností z vyše 800 odohratých zápasov v NHL, kde si obliekal dresy Colorada, Dallasu, Minnesoty, Pittsburghu či New Jersey. V KHL odohral tri roky, pričom v Omsku nastupoval pod vedením Rostislava Čadu, súčasného trénera Slovana. Dvojnásobný medailista z majstrovstiev sveta (striebro z MS 2006, bronz z MS 2011) si vo vlaňajšej sezóne zahral aj za konkurenčný Lev Praha a zakončil ju v prvoligových Litoměřiciach.

Nad ponukou Slovana Škoula takisto dlho neváhal. "Každý hráč dobre vie, aká je v Bratislave atmosféra, ako toto mesto žije hokejom. Tlaku sa ako legionár neobávam, ten je všade. Navyše, s pánom Čadom sa poznám z pôsobenia v Omsku, takže to bolo pre mňa vcelku jednoduché rozhodovanie," poznamenal. "Dôležité je, aby noví hráči zapadli do tímu. Očakávam, že sa nám podarí dosiahnuť minimálne rovnaký výsledok ako spravil Slovan vlani," uviedol 33-ročný robustný zadák.

Miroslava Kopřivu angažoval Slovan ako gólmana, ktorý by mohol zvýšiť konkurenciu na brankárskom poste. Predpokladanou jednotkou by mal byť Jaroslav Janus, ktorý mal vlani obrovskú zásluhu na postupe Slovana do play off. "Jaro chytal v minulej sezóne výborne. Uvidíme, aký priestor dostanem od trénera. Budem 'makať', je len na mne ako sa s tým pobijem a ako sa chopím šance," povedal Kopřiva, ktorý sa pozná s viacerými hráčmi bratislavského tímu. "S Mišom Vondrkom sme už v minulosti hrali v jednom klube, poznám aj Petra Ölveckého, s ktorým som nastupoval na farme v USA," prezradil odchovanec Kladna, ktorého v roku 2003 draftoval z celkového 187. miesta klub Minnesota Wild. Do NHL sa však nikdy nepozrel, v zámorí si vyskúšal len nižšie súťaže. Väčšinu kariéry strávil v najvyššej českej súťaži, posledné tri sezóny chytal za pražskú Slaviu.

Českí legionári nabehli vo štvrtok hneď do ostrej prípravy, kde ich celý júl čakajú trojfázové tréningy. Ich krajan, hlavný kouč Čada, je známy tvrdými tréningovými metódami, už na prvom tréningu dal svojim zverencom poriadne zabrať.

"Som počul, že od trénera Čadu dostaneme poriadne 'podkúriť'. Myslím si, však, že je to potrebné. Na svete som sa už s tým stretol, zažil som horších trénerov. Každý má svoj vlastný prejav," myslí si Netík. Kopřiva si prvý slovanistický tréning pochvaľoval. "Bolo v ňom veľa streľby, čo mi ako brankárovi vyhovuje. A že tréner zvýšil chvíľami hlas? Myslím si, že to k hokeju patrí, od toho tam tréner je. Keby bol tichý, tak si z toho tréningu nič nezoberieme."

Pohyb v kabíne Slovana:

Príchody: Miroslav Kopřiva, Martin Škoula, Ján Brejčák, Tomáš Netík, Richard Mráz

Odchody: Branislav Konrád, Ján Tabaček, Ivan Švarný, Ján Lipiansky, Marek Svatoš, Milan Kytnár