Main Content

Futbal-LM: Slovák vyzdvihol individuality Razgradu, Petev: "Chceme vyhrať" (2)

utorok, 16. júl 2013 21:05 | Autor: TASR

Bratislava 16. júla (TASR) - Matematika v európskych futbalových pohároch je dlhoročnou praxou odskúšaná a nadovšetko platí konštatovanie, že domáci tím v prvom zápase túži vyhrať, ideálne s udržaním si čistého štítu. V tomto štýle by sa chcel v stredu večer na Pasienkoch predviesť aj úradujúci slovenský majster Slovan Bratislava, ktorému sa v úvodnom meraní síl 2. predkola Ligy majstrov 2013/2014 postaví do cesty bulharský šampión Ludogorec Razgrad. Zápas sa začína o 20.15 h, odvetu obstarajú obe mužstvá v stredu 24. júla o 19.30 SELČ, v Bulharsku je o hodinu viac.

Kouč "belasých" Samuel Slovák vie o silných stránkach súpera, ktorý v minulej sezóne získal titul až po dramatických udalostiach v poslednom kole na úkor Levski Sofia. "Mužstvo Razgradu je zložené zo šikovných individualít. V kádri súpera je veľa Juhoameričanov, ale aj my máme dobrých hráčov a mňa teší, že sú to väčšinou našinci. Pevne verím, že podáme kolektívny výkon a budeme úspešní. Uvedomujeme si silu súpera, ale z našich ambícií sme nezľavili. Budeme sa snažiť hrať tak, aby sme mali čo najlepšiu výhodu v druhom zápase. Čakajú nás dva polčasy, kľúčom k úspechu by mohla byť efektivita. Trápime sa v koncovke, ale pilujeme ju. V lige proti Dunajskej Strede sme hrali dobre, ale nevedeli sme sa trafiť medzi žrde. Mali sme aj smolu, no verím, že sme si ju na dlho vyčerpali," uviedol tréner držiteľa slovenského double. Slovan nastúpi v plnej sile, v poriadku nie je jedine Guinejčan Seydouba Soumah, ktorý len pred dvoma dňami začal s tréningom. "Z posíl budú určite hrať Fořt a Josimov. Sme pohromade a vieme, že Ludogorec počas leta obmenil káder, navyše ho kvária aj tresty dvoch hráčov Marcelinha a Miroslava Ivanova po vylúčeniach z vlaňajšej konfrontácie v Lige majstrov proti Dinamu Záhreb. Pre nich bude zrejme problémom nahradiť ich a my sa to budeme snažiť využiť," dodal Slovák. Na otázku, či mužstvo má od majiteľa vypísané prémie za postup do skupinovej fázy LM, odpovedal šéf realizačného tímu Slovana rázne: "Nekomentujem".

Slovanu sa minulá sezóna v pohárovej Európe nevydarila. Jeho fanúšikovia, namaškrtení postupom cez AS Rím do skupinovej fázy Európskej ligy v sezóne 2011/2012, kde mužstvo nastúpilo proti Athleticu Bilbao, Parížu St. Germain a Red Bull Salzburg, len ťažko niesli vyradenie maďarským Videotonom Féhérvár už v druhom predkole. Teraz je tu však nový ročník a rekordný 7-násobný majster SR cíti príležitosť. Najskôr však musí preskočiť bulharskú prekážku: "Majú veľmi radi loptu, ale to my takisto. Uvidíme, kto komu vnúti svoj štýl hry. Musíme odohrať dva zápasy a je jedno, či začíname doma alebo vonku. Neviem, koľko ľudí príde, ale Liga majstrov sa nehrá každý deň. Celý rok sme dreli, aby sme si tieto zápasy užili spolu s našimi fanúšikmi. Sme mladý, perspektívny tím, ktorý si chce zahrať v Lige majstrov a nie ju iba sledovať v televízii. Juro Halenár už si túto súťaž v drese Petržalky zahral a často rozpráva zážitky z nej. My mu môžeme zatiaľ len tíško závidieť," povedal na utorkovej predzápasovej tlačovej konferencii zástupca kabíny stredopoliar Erik Grendel.

Razgrad bol jedným z najťažších možných súperov, ktorého mohol Slovan dostať. Výprava balkánskeho rivala sa už v pondelok presunula do Varny a odtiaľ na druhý deň letecky do Bratislavy. Z kouča Ivajla Peteva sršalo na tradičnej predzápasovej tlačovke sebavedomie - netajil maximalistické ambície, ktoré podoprel vyhlásením, že verí vo víťazstvo jeho tímu. "Zajtra budeme mať do činenia so silným, bojovným súperom a tešíme sa na tento zápas. Dúfam, že to bude kvalitné predstavenie. Chcem, aby sme hrali na úrovni a pokúsime sa tu vyhrať. Odišlo od nás v lete veľa hráčov, ale dúfam, že ich nahradia iní."

Razgrad, v ktorom ešte minulú sezónu pôsobil slovenský reprezentačný stredopoliar Ľubomír Guldan, odohral 10. júla súboj o národný Superpohár. V ňom neuspel s Beroe Stara Zagora v penaltovom rozstrele. S Guldanom sa kouč Razgradu radil, o Slovane mu toho dnes už bývalý hráč "orlov" povedal dosť a nešetril chválou: "Udržujeme spolu veľmi dobré vzťahy. Hneď po žrebe som sa s Ľubom rozprával a jeho názor bol, že Slovan má dobré mužstvo. Posledné dva roky sme spolu pracovali, takže na tom nevidím nič zlé, že som využil jeho poznatky. Ľubovi vypršala po minulej sezóne zmluva, rovnako ako dvom ďalším hráčom, takže sa naše cesty rozišli. Týmto sa mu chcem poďakovať, lebo je to veľmi dobrý hráč a výnimočný človek. Šancu teraz dostanú mladší hráči, taká je politika klubu," dodal Petev, podľa ktorého medzi bulharským a slovenským futbalom nie sú veľké odlišnosti. Na záver dodal, že v multinárodne zloženej kabíne má tlmočníka, avšak legionárov nabáda k tomu, aby sa naučili bulharčinu, čo by zjednodušilo komunikáciu.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 4. a 5. odsek a vyjadrenie trénera Razgradu na TK.