Main Content

KOMENTÁR: Finále MS dostaneme pod vianočný stromček

sobota, 27. júl 2013 10:00 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Finále MS dostaneme pod vianočný stromček
KOMENTÁR: Finále MS dostaneme pod vianočný stromček | zdroj: foto TASR

Pridelenie MS 2022 Kataru bolo prekvapujúce, ale vo svetle nasledujúcich udalostí nemohol byť iný víťaz. No táto bohatá krajina, ktorá z hľadiska výsledkov vo futbalovom svete nič neznamená, si v zákulisí robí čo chce a poprední funkcionári tancujú ako Katarčania pískajú.

Komentár Filipa Chudého
 
MS vo futbale sú prestížne podujatie, ktoré by chcela usporiadať snáď každá krajina, ale iba zopár z nich na to aj má. Je už zaužívaným zvykom, že dejisko takéhoto veľkého podujatia sa volí sedem rokov pred jeho usporiadaním. No FIFA sa rozhodla pre zmenu a voľbu dejiska MS 2018 (budú v Rusku) spojila aj s voľbou MS 2022, vraj aby sa ušetrilo. No skôr sa dá povedať, že aby sa na vyvolených účtoch viac našetrilo.
 
Každá kandidatúra musela spĺňať niekoľko podmienok, jednou z nich bolo napríklad to, že záverečný turnaj sa musí odohrať na prelome júna a júla. A práve toto bola najväčšia nevýhoda katarskej kandidatúry. Veď cez deň je tam v tomto čase bežne 50 °C a počas písania týchto riadkov (piatok podvečer) bolo „príjemných“ 40 °C. No Katar sa zaviazal, že vybuduje klimatizované štadióny, na ktorých využije slnečnú energiu.
 
Ale asi si už v Katare hodili tieto náklady do kalkulačky a aj im sa to zdá veľa. Preto sa už dlhšie vedú dohady, že šampionát by sa mal presunúť do zimných mesiacov, no to je proti srsti väčšine futbalového sveta. Podľa najnovších informácií by sa mal turnaj začať v polovici novembra a končiť 18.decembra, čiže týždeň pred Vianocami. Nuž, Katarčania asi napísali Ježiškovi a ten im darček prinesie doslova pod stromček.
 
No a čo to urobí s dlhoročne zaužívaným futbalovým kalendárom? Jednoducho, obráti ho na ruby! Ligové súťaže by sa museli prerušiť už na konci októbra, skupinové zápasy európskych pohárov by sa museli hrať v januári, pretože skôr termíny nebudú. A to by bolo zaujímavé, pretože vo východnej Európe je vtedy bežne minimálne -10, pričom už tu niekde je hranica, že sa nemôže hrať zápas. No na to sa asi nemyslí, veď FIFA rozmýšľa ako sa zbaviť horúčav a nie mrazu.
 
Ako to všetko vyriešiť? Tak najlepšie by asi bolo zbaviť sa dlhodobo presluhujúcej skupiny funkcionárov a vypísať nové voľby na MS 2022, veď ako som už spomínal, tak normálne sa udeľujú sedem rokov dopredu, čiže ešte dva roky je rezerva. No to sa nepodarí ani vtedy, keby sme napísali Ježiškovi... Alebo nech sa nájde nejaký génius, ktorý v dohľadnom čase vynájde revolučný motor poháňaný alternatívnymi zdrojmi energie a garantujem vám, že Katar sa podujatia vzdá aj sám.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o MS v strede sezóny.