Main Content

Detroit ocení legendárneho Lidströma, vyvesí jeho dres

piatok, 2. august 2013 10:05 | Autor: TASR

Detroit ocení legendárneho Lidströma, vyvesí jeho dres
Detroit ocení legendárneho Lidströma, vyvesí jeho dres | zdroj: TASR

Detroit 2. augusta (TASR) - Vedenie klubu Detroit Red Wings ocení v nadchádzajúcej sezóne NHL svoju bývalú dlhoročnú defenzívnu oporu Nicklasa Lidströma vyvesením jeho dresu s číslom 5 pod strop domovskej haly.

 Legendárny švédsky obranca a jeden z najlepších Európanov v histórii súťaže sa tejto pocty dočká pri slávnostnom ceremoniáli v Joe Louis Arene 6. marca 2014 pred zápasom proti Coloradu. Informovala o tom oficiálna webstránka zámorskej profiligy.

Lidströmovu pätorku si tak v organizácii "červených krídel" už žiadny iný hráč neoblečie. Štyridsaťtriročný severan strávil v drese Red Wings všetkých 20 sezón v NHL, počas ktorých pomohol tímu k zisku štyroch Stanleyho pohárov (1997, 1998, 2002, 2008). Elegantný hokejista sa vypracoval v jedného z najlepších obrancov v dejinách NHL, sedemkrát získal prestížnu Norrisovu trofej. Kariéru dokončil s 450 plusovými bodmi, čo ho radí na 10. miesto v historických tabuľkách.

"V našej organizácii nikdy nebolo pochýb, že Nicklas odohrá celú svoju kariéru v tíme Red Wings. Jeho dres skvele zapadne medzi ostatné klubové legendy ako sú Abel, Delvecchio, Howe, Lindsay, Sawchuk a Yzerman," uviedol v oficiálnom vyhlásení viceprezident Red Wings Jim Devellano.

Lidström sa stal v roku 2008 prvým Európanom, ktorý ako kapitán doviedol svoj tím k Stanley Cupu. V NHL celkovo odohral 1564 zápasov základnej časti, v ktorých nazbieral 264 gólov a 878 asistencií, so 1142 bodmi je štvrtým najproduktívnejším hráčom v klubovej histórii. V 263 súbojoch play off pridal 54 gólov a 129 asistencií. Rodák z Krylbo je členom elitného Triple Gold Club-u, v zbierke má aj zlato zo ZOH 2006 v Turíne a titul majstra sveta z Fínska 1991.