Main Content

Letectvo: Na letisku Slávnica odštartovali 9.FAI ME v leteckej navigácii

nedeľa, 4. august 2013 13:05 | Autor: TASR

Dubnica nad Váhom 4. augusta (TASR) - Za účasti 38 súťažných posádok (73 pilotov) z 13 krajín - ČR, Dánsko, Francúzsko, Litva, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rusko, Španielsko, Veľká Británia, Slovensko - sa v nedeľu na letisku Slávnica začali 9. FAI majstrovstvá Európy v leteckej navigácii-rally 2013. Šampionát potrvá do 8. augusta, pričom od pondelka do štvrtka 7. augusta budú piloti plniť súťažné lety, vo štvrtok 8. augusta sa uskutoční slávnostné vyhlásenie víťazov.

Slovensko budú reprezentovať štyri súťažné dvojice pilotov - Ján Šabľa st., Peter Zavacký, Róbert Šošovička, Štefan Genský, Boris Vittek, Martin Nevidzan a Ján Šabľa ml., Dalibor Gonda.

Počas troch súťažných dní absolvujú piloti tri etapy v dĺžke okolo 200 km s trvaním letu asi 1,5 h nad územím Slovenska a Česka. Hodnotiť sa bude presnosť letu na čas, vyhľadávanie fotiek zvolených objektov po trati letu, ako aj samotná presnosť pristátia pilotov do tzv. pristávacieho pásma na tzv. ""nulu"", čo je najväčšia presnosť keď lietadlo pristane z výšky 300 m do pásma na bod 0. Táto disciplína je najzaujímavejšou časťou súťaže aj pre divácku verejnosť.