Main Content

KOMENTÁR: Futbalový trh je chorý, aj elitní Slováci bez zmlúv

pondelok, 5. august 2013 10:14 | Autor: Filip Chudý

KOMENTÁR: Futbalový trh je chorý, aj elitní Slováci bez zmlúv
KOMENTÁR: Futbalový trh je chorý, aj elitní Slováci bez zmlúv | zdroj: foto TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Začal sa august, ktorý je vlastne posledným prestupovým mesiacom. Niekde sa bude síce prestupovať aj počas prvých septembrových dní, no tento čas patrí tým, ktorí nezískali vysnívané angažmány, a preto sa musia obzrieť aj inde, pretože lepšie je nevypadnúť z hráčskeho kolotoča. Ale ani to výrazne nepomáha, pretože máme na trhu stále viac a viac hráčov, ktorí si nemôžu nájsť nového zamestnávateľa. A to sa týka aj Slovákov, no teraz už tiež tých najrenomovanejších, reprezentantov nevynímajúc.
 
Finančná kríza zasahuje každým dňom viac aj futbal, ktorý bol zdá sa najodolnejší spomedzi športov, no aj športová jednotka sa bude musieť uskromniť. Teraz neberiem do úvahy zvrátené úmysly o stomiliónových prestupoch, pretože to je iba výplod pár chorých mozgov. Ale futbal to nie je, našťastie, zopár preplácaných hviezd a márnotratných klubov, ktoré si myslia, že môžu všetko. Futbal je celosvetový fenomén, ktorý patrí každému aj v tej najposlednejšej súťaži, kde sa kope do niečoho, čo len trochu pripomína loptu.
 
Týchto ľudí nezaujímajú zábavky zbohatlíkov, títo ľudia majú skutočne radi futbal. No už to zaujíma tých, čo sa futbalom živia. Jedna vec je finančná kríza a druhá tá, že zbytočne drahé prestupy ruinujú futbal. Každá jedna elitná futbalová súťaž robila či stále robí niečo zlé, čo sa nabaľovalo aj na iné súťaže. Predtým, ak priemerné kluby chceli aspoň trochu držať krok, tak tiež museli nakupovať. Teraz si väčšina klubov nemôže dovoliť to, čo pred krízou, tak musia šetriť. To sa odrazilo na tom, že nemajú až tak široké kádre, jednoducho hráčov prepúšťali.
 
Došlo to až do takej sféry, že dnes už angažmány nemajú ani hráči reprezentačného kalibru. Róbert Vittek, Filip Šebo, Marek Sapara, Marek Čech, Dušan Perniš, Marián Kello, to sú všetko hráči, ktorí v ostatnom čase patrili do reprezentácie, no teraz sú bez zmlúv, hoci každý z iného dôvodu. A to sme menovali iba najznámejších našich futbalistov. Desiatky, ba až stovky hráčov, ktorých by sme mohli označiť ako hráčov národného charakteru, keďže pravému futbalovému fanúšikovi by každé meno niečo hovorilo, sú tiež bez zmlúv. A to sme malá krajina, no podobné problémy majú všade.
 
Týchto hráčov by kluby chceli, no nemajú ich za čo angažovať. Preto sa všade vo svete prehlbuje stále viac medzera medzi klubmi. Niektorí hráči sa síce uskromnia a zoberú aj ponuku, ktorá nezodpovedá ich menu, no iní radšej čakajú. V tomto prípade je tu aj riziko, že časom „zakapú.“
 
Samozrejme, všetko zlé je na niečo dobré. Veď je dosť pravdepodobné, že niektoré známe mená sa na objavia aj v našej súťaži, keďže nebudú už chcieť čakať, ale to je asi všetko. Lebo ak niekto bude platiť stomiliónové sumy, tak vždy budú chcieť aj zarobiť podobne v budúcnosti aj iní. Preto sa prestupový trh nikdy nespamätá, na čo doplatia najviac tí, ktorí sú na spodku pyramídy. UEFA síce vymyslela finančné fair-play, ale ak ho rýchlo nebude aplikovať aj na najväčšie ryby, tak zabije profesionálny futbal.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte súčasný prestupový trh.