Main Content

Anži chystá výpredaj. V ponuke megahviezdy!

streda, 7. august 2013 16:04 | Autor: Jakub Mihálik

Anži chystá výpredaj. V ponuke megahviezdy!
Anži chystá výpredaj. V ponuke megahviezdy! | zdroj: foto TASR

Dagestanský futbalový klub Anži Machačkala sa podľa svojho majiteľa chystá na výpredaj celého tímu. Naspäť do futbalovej Európy by sa tak mohli vrátiť hviezdy svetového formátu.

Dosť! Povedal Sulejman Kerimov, rozprávkovo bohatý majiteľ dagenstanského klubu Anži Machačkala. Klub totiž v priebehu troch rokov nedokázal naplno vrátiť všetky investície, ktoré do klubu miliardár nalial, keďže nevyhral ani jeden titul a neprebojoval sa ani Ligy majstrov. Namiesto neuveriteľných kontraktov pre hamižné hviezdy sa tak klub zameria na výchovu mladých talentov.

Po tom, čo Kerimov umiestnil úplne celý tím na transfer listinu, sa okamžite núka niekoľko alternatív pre hráčov, ktorí by ešte mohli miešať karty vo futbalovo vyspelej Európe. Kto je hlavným lákadlom pre európske kluby?

Lassana Diarra


Kto by si už len nepamätal na bývalého hráča Arsenalu, Chelsea, Portsmouthu, či Realu Madrid, ktorý po príchode Samiho Khediru do španielskeho veľkoklubu stratil miesto v zostave a radšej zvolil prestup do bohatého klubu na Východe. Populárny Lass je stále celoihriskovým hráčom, v ktorom sa kĺbi technika s nevyčerpateľným fyzickým fondom. Ešte stále len 28-ročný hráč je na vrchole svojich síl a hráč s toľkými skúsenosťami zo španielskej a anglickej ligy určite musí zaujať pozornosť tých najlepších klubov.

Jucilei

Jedným z brazílskych klenotov, ktoré sú vo východnej Európe trochu skrytí pozornosti fanúšikov u nás, je Jucilei. Jucilei bol významnou súčasťou ťaženia Anži v ruskej lige. Z pozície stredného záložníka s obrovskou fyzickou silou a slušnou technikou sa pýta hlavne do anglického futbalu, no relatívne nízka prestupová cena a malé náklady na jeho mzdu by mohli lákať akýkoľvek európsky klub.

Samuel Eto´o

Hviezda prvej veľkosti, ktorá si však situáciu trochu skomplikovala tým, že sa z nej stal najlepšie zarábajúci futbalista na svete. Po Kamerunčanovi pravdepodobne nesiahne už žiadny z veľkoklubov, no kluby druhého sledu musia mať o tohto kvalitného hráča určite záujem. Otázna je výška kontraktu, ale „zahojený“ Eto´o by mohol výrazne zľavniť, ak si chce zahrať kvalitný futbal.

Lacina Traoré

Jedným  z najžiadanejších mužov z Machačkaly by mal byť 23-ročný útočník z Pobrežia Slonoviny, Lacina Traoré. Viac ako dvojmetrový gigant sa počas pôsobenia v dagestanskom klube vypracoval medzi najlepších útočníkov ruskej ligy a dostal sa napríklad do nabitej zostavy Slonov na tohtoročnom Africkom pohári. Jeho trhová hodnota je 16 miliónov, čo by nemal byť výrazný problém pre medzinárodne etablovaného snajpera.

Willian
 
Určite najväčšiu pozornosť u európskych funkcionárov vzbudí brazílsky midfield maestro Willian. Ten v zime šokoval svojim prestupom zo Šachťoru do Anži, keďže sa očakával skôr jeho presun smerom na západ, nie opačne, no už pred niekoľkými týždňami sa Willian posťažoval médiám a pýtal si prestup do vyspelej futbalovej Európy. Teraz mu už nič nestojí v ceste a tak sa technicky vyspelý hráč pravdepodobne ocitne v niektorom známom klube. Otázne už je len, či Kerimov bude trvať na 30 miliónovej trhovej hodnote alebo pustí Brazílčana za menej.

Nie je jasné, či všetky zmienené  hviezd opustia klub naraz, ale určite zažije Machačkala mohutný odliv hráčov, čo určite nepoteší dagestanských priaznivcov, no dá za pravdu všetkým odporcom, ktorí tvrdili, že tento projekt dlho vydržať nemôže. A veru ani nevydržal.