Main Content

LM: Plzeň v play off proti Mariboru, pozrite si dvojice

piatok, 9. august 2013 13:05 | Autor: TASR

LM: Plzeň v play off proti Mariboru, pozrite si dvojice
LM: Plzeň v play off proti Mariboru, pozrite si dvojice | zdroj: TASR

Nyon 9. augusta (TASR) - Futbalisti českého majstra Viktorie Plzeň s kvartetom slovenských legionárov Matúš Kozáčik, Marián Čišovský, Michal Ďuriš a Marek Bakoš sa v play off Ligy majstrov 2013/2014 pobijú o postup do skupinovej fázy so slovinským NK Maribor. Rozhodol o tom piatkový žreb na pôde Európskej futbalovej únie (UEFA) v Nyone.

V majstrovskej vetve bola Plzeň, ktorá odohrá úvodný súboj na domácom štadióne, nasadená a mohla okrem Slovincov dostať aj niekoho z kvarteta Austria Viedeň, Legia Varšava, Ludogorec Razgrad a kazašský Šachťor Karagandy. Výber trénera Pavla Vrbu sa môže dostať medzi elitnú spoločnosť, druhýkrát v sezóne 2011/2012 sa tam stretla aj s FC Barcelona a AC Miláno. Za postup do skupiny by zinkasovala 7,2 milióna eur, plus môže získať ďalšie finančné prémie. "Viktorka" doteraz odohrala v predkolách LM desať zápas a všetky vyhrala. V tejto sezóny vyradila bosniansky Železničar Sarajevo a estónsky Nomme Kalju, Naribor prešiel cez maltskú Birkirkaru a prekvapujúco cez cyperský APOEL Nikóziu.

Legia Varšava so slovenským brankárom Dušanom Kuciakom sa stretne v dojzápase o vytúženú skupinu LM so Steaua Bukurešť.

Bývalý európsky šampión Celtic Glasgow sa tiež v majstrovskej vetve stretne s prekvapením súťaže z Karagandy. V poslednej eliminačnej fáze súťaže sa bulharský majster Ludogorec Razgrad, ktorý už v 2. predkole vyradil slovenského šampióna Slovan Bratislava, pomeria s FC Bazilej.

V nemajstrovskej vetve boli pri žrebe v hre aj veľkoluby AC Miláno či Arsenal Londýn, 7-násobný európsky šampión z Talianska dostal ako nasadený tím holandský PSV Eindhoven, londýnski "gunners" budú čeliť tureckému Fenerbahce Istanbul. Eindhoven vyhral EPM v roku 1988, Arsenal zabojuje o šestnástu účasť v skupine za sebou. Ruský Zenit Petrohrad so slovenským obrancom Tomášom Hubočanom sa stretne s portugalským Pacos de Ferreira.

Bundesligové Schalke 04 Gelsenkirchen čaká ukrajinský Metalist Charkov. Fenerbahce aj Charkov však nemajú účasť v súťaži ist, hoci ju hrajú, za korupčné praktiky stále čelia sankciácm od UEFA, resp. medzinárodného Športového arbitrážneho súdu (CAS) v Lausanne.

Prvé zápasy play off LM sa budú hrať 20.-21. augusta, odvety potom 27.-28. augusta. Zdolaní v oboch vetvách play off sa presunú do skupinovej fázy EL 2013/2014.

Desiati postupujúci z play off sa pridajú k 22 už skôr známym účastníkom skupinovej fázy - obhajcovi Bayern Mníchov, Manchester United, Manchester City, Chelsea Londýn, FC Barcelona, Real Madrid, Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Juventus Turín, SSC Neapol, FC Porto, Benfica Lisabon, Paríž Saint-Germain, Olympique Marseille, CSKA Moskva, Ajax Amsterdam, Šachtar Doneck, Olympiakos Pireus, Galatasaray Istanbul, Anderlecht Brusel a FC Kodaň.

žreb play off LM 2013/2014:

majstrovská vetva:

Dinamo Záhreb - Austria Viedeň
Ludogorec Razgrad - FC Bazilej
Viktoria Plzeň - NK Maribor
Šachťor Karagandy - Celtic Glasgow
Steaua Bukurešť - Legia Varšava

nemajstrovská vetva:

Olympique Lyon - Real Sociedad San Sebastian
Schalke 04 Gelsenkirchen - Metalist Charkov
Pacos de Ferreira - Zenit Petrohrad
PSV Eindhoven - AC Miláno
Fenerbahce Istanbul - Arsenal Londýn

 

kalendár žrebov LM 2013/2014:

29. augusta: žreb skupinovej fázy (Monaco)

13. decembra: žreb osemfinále (Nyon)

21. marca 2014: žreb štvrťfinále (Nyon)

11. apríla: žreb semifinále a finále (Nyon)

zápasový kalendár LM 2013/2014:

20.-21. augusta: 1. zápasy play off

27.-28. augusta: odvety play off

17.-18. septembra: 1. kolo skupinovej fázy

1.-2. októbra: 2. kolo skupinovej fázy

22.-23. októbra: 3. kolo skupinovej fázy

5.-6. novembra: 4. kolo skupinovej fázy

26.-27. novembra: 5. kolo skupinovej fázy

10.-11. decembra 6. kolo skupinovej fázy

18.-19. a 25.-26. februára 2014: 1. zápasy osemfinále

11.-12. a 18.-19. marca: odvety osemfinále

1.-2. apríl: 1. zápasy štvrťfinále

8.-9. apríla: odvety štvrťfinále

22.-23. apríla: 1. zápasy semifinále

29.-30. apríla: odvety semifinále

24. mája: finále (Lisabon, Estadio da Luz)