Main Content

Marek Hamšík sa podpísal pod svoju nesmrteľnosť

sobota, 10. august 2013 10:41 | Autor: Filip Chudý

Marek Hamšík sa podpísal pod svoju nesmrteľnosť
Marek Hamšík sa podpísal pod svoju nesmrteľnosť | zdroj: foto TASR

Slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík dal jasnú bodku za všetkými prestupovými špekuláciami, ktorého ho spájali snáď s každým veľkoklubom sveta. Predĺžil zmluvu s Neapolom do roku 2018, čím sa výrazne zapísal do histórie tohto klubu.

Svojho času v Hamšíkovi súčasný tréner reprezentácie do 21 rokov Ivan Galád potenciál nevidel a nevybral ho do krajského výberu. No v Jupie Podlavice bol najlepší a chcel ísť vyššie. Vyhliadla si ho Sparta Praha, ale do zahraničia by musel ísť jedine s rodičmi, no otec si v českej metropole prácu rýchlo nezohnal a Sparta stratila záujem. Pre Hamšíkovcov tak zostala už iba jediná cesta. Chceli syna v slávnom klube, a tak Slovan bol jasná voľba. Lenže v tom čase klubu reálne hrozil zánik, preto prestup musel zatiahnuť otec Richard Hamšík. Predal auto a ešte si aj požičal, aby 125 000 korún zaplatil.
 
Marek býval priamo na Tehelnom poli a našťastie ho zaujímal iba futbal a nie bočné vplyvy veľkomesta. Preto aj rýchlo napredoval, čo mu otvorilo dreve do prvého mužstva. Za Slovan, ktorý bol vtedy už v druhej lige, odohral na jeseň 2004 prvých päť zápasov sezóny a strelil Prešovu svoj prvý seniorský gól, ale Slovan vtedy potreboval nutne peniaze, preto ho za 60 000 € rýchlo predal do Brescie. V Taliansku tiež ukazoval svoje umenie v druhej lige, ale tá mu už bola primalá, preto ho angažoval v roku 2007 vtedajší nováčik Serie A Neapol za 5,5 milióna €.
 
A toto sú asi najlepšie investované peniaze Aurelia De Laurentiisa. Za ten čas sa totiž v klube vystriedali desiatky hráčov, ale Hamšík je v ňom stále, pritom ponuky má každé prestupové obdobie. Vypracoval sa totiž na jedného z najlepších hráčov talianskej ligy a stále sa zlepšuje, o čom najlepšie hovoria jeho štatistiky. Ako sa zlepšuje Hamšík, tak sa zlepšuje aj Neapol, ktorý už kvalitou prerástol milánske či rímske kluby, lenže na úplný vrchol sa musí dostať aj cez turínsky Juventus.
 
A práve teraz by mal prísť ten čas, keď klub spod Vezuvu zaútočí na tretí titul. Prvé dva vykopal Diego Maradona, ktorý je najväčšou legendou klubu. Na jeho počesť vyradili číslo 10, ktoré zostane už iba navždy jemu. Neapol je síce špecifické mesto, ale svoje osobnosti si uctiť vedia.
 
Hamšík na Maradonovu síce úroveň nesiaha, ale to neznamená, že aj on sa nemôže navždy zapísať do histórie klubu a mesta. Čerstvým podpisom novej zmluvy dokázal klubu svoju vernosť, čo iní pred ním nedokázali. To mu dáva do rúk silné karty a ak tie ešte podporí ďalšími úspechmi s klubom, tak sa stane veľkou klubovou legendou. A možno až takou, že jeho číslo 17 bude tiež navždy vyradené a bude patriť iba jemu, čím by sa stal tretím Slovákom s takouto poctou, ale prvým, ktorý by sa toho aj mohol dožiť.
 
V diskusií sa vyjadrite, či podľa vás Hamšík niekedy z Neapola prestúpi.