Main Content

Liga majstrov a El Clásico na Slovensku!

nedeľa, 11. august 2013 09:58 | Autor: Filip Chudý

Liga majstrov a El Clásico na Slovensku!
Liga majstrov a El Clásico na Slovensku! | zdroj: foto TASR

Slávne momenty, ktoré sa zapisujú do histórie najprestížnejšej súťaže na svete a tiež momenty, ktoré pravidelne vídať pri najslávnejšej klubovej rivalite na svete, je vidieť aj na Slovensku a sobota bola ukážkovým príkladom.

Komentár Filipa Chudého
 
Prvé štyri kolá nového ročníka Corgoň ligy urobili našej najvyššej súťaži dobrú reklamu, na čo reagujú už aj fanúšikovia, ktorí sa chcú presvedčiť na vlastné oči, čo sa prejavuje aj na náraste diváckeho záujmu. Nedá sa čakať masívny nárast fanúšikov, ale ak tento trend bude pokračovať, tak sa ani nenazdáme a budeme pravidelne chodiť na zaplnené štadióny.
 
V sobotu sa odohrala prvá polovica piateho kola a v dvoch zápasoch sa bolo na čo pozerať. Všetci fanúšikovia museli domov odchádzať spokojní, pretože videli emotívne a zaujímavé zápasy. Určite nebola náhoda, že tieto zápasy boli také aj kvôli kulise. Veď keď sa hrá pred plnými tribúnami, tak zápas vždy vyznie dobre.
 
V Ružomberku sa od prvých minút začalo svižne. Na ihrisku sa nešetrilo krokom a aj osobné súboje boli tvrdšie. Po jednom z nich videl Miloš Lačný zaslúžene žltú kartu. Prešlo čosi vyše desať minút a útočník Ružomberka išiel do samostatného nájazdu, no bol signalizovaný ofsajd a hlavný rozhodca aj hru prerušil. Lenže Lačný ešte zakončil a podľa pravidiel správne videl žltú kartu, ktorá už bola jeho druhá a bol tak vylúčený. Podľa písaných pravidiel všetko v poriadku, ale čo podľa tých nepísaných?
 
Veľmi to pripomenulo moment spred dvoch rokov, keď vtedajší útočník Arsenalu Robin van Persie bol podobne vylúčený v Barcelone. Vtedy celý svet diskutoval, či týmto rozhodnutím rozhodca „nezabil“ zápas a nemal sa zachovať citlivejšie. Vtedy v Lige majstrov bola presilovka naplno využitá, ale v Ružomberku nebola a zápas vylúčenie nezabilo, skôr naopak. Domáci dali Trnave aj v oslabení tri góly, zápas vyhrali, diváci sa bavili futbalom a Tawamba im dal čerešničku v podobe gólu, aký by ozdobil aj Ligu majstrov.
 
Veľmi zaujímavý zápas bol aj v Myjave, kde v derby hostili neďalekú Senicu. Kto dal tomuto derby názov kopaničiarsko-záhorácke El Clásico, tak zrejme ani netušil ako sa trafil. Pretože aj v tomto prípade bol beznádejne vypredaný štadión, obrovské emócie na tribúnach a hráči si nič nedarovali. Podobne ako svetové hviezdy, aj v tomto našom El Clásicu hráči podržali nohu v súboji, či išli do nich agresívnejšie ako zvyčajne. Bublalo to až tak, že bolo priam jasné, že rozhodcovi zápas z hrnca vykypí.
 
Hosťujúci kapitán Tomáš Kóňa udrel Pavla Kosíka, čo rozhodca Kamil Horváth prehliadol a zápas sa mu vymkol z rúk. Korunoval to záver prvého polčasu, keď hosťujúci Martin Zeman sotil do Tomáša Bruška, ten mu to vrátil bodyčekom, Zeman teatrálne padol na zem a Bruško dostal červenú kartu. Ale keď ju rozhodca vyťahoval, tak mu ju vyrazil z ruky domáci kapitán Martin Černáček, hoci skôr nešťastne, no podľa pravidiel mal byť potrestaný aj on. Proste hotová kovbojka á la El Clásico.
 
K futbalu emócie patria, ale musia mať tiež určitú hranicu. Ako ju často prekračuje klasické El Clásico, tak aj to naše, hoc oba zápasy sú ozdobou svojich súťaží. V tomto prípade musí zasiahnuť Disciplinárna komisia SFZ, ktorá musí merať múdro. Tomáš Kóňa sa totiž nemôže hrať na Mikea Tysona. Je to reprezentant a nech sa tak aj správa. Minimálne niekoľkozápasový trest si zaslúži, aby to bolo aj na výstrahu iným. Zvyšné tresty by sa mali odvíjať od tohto, nie naopak.
 
Pozitívom je to, že aspoň je o čom hovoriť, pretože tieto dva zápasy boli tak pútavé, že nad nimi jednoducho nemôžete mávnuť rukou. Kvalitou síce oproti Lige majstrov a El Clásicu trochu zaostali, ale určite sa na ne ľahko nezabudne a o tom je futbal. Nový ročník Corgoň ligy postavil latku naozaj vyššie, preto na záver posielame výčitku k zápasu Zlaté Moravce – Banská Bystrica. Už nemožno tolerovať takéto zápasy, aj keď ich bolo v minulosti mnoho. Silu reťaze určuje najslabšie ohnivko, preto nech má aj to svoju silu. Páni, hrajte futbal, tú najkrajšiu hru na svete!
 
V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na takéto momenty vy?