Main Content

Skúsený Fín Kapanen sa dohodol na zmluve s Lev Praha

pondelok, 12. august 2013 12:05 | Autor: TASR

Skúsený Fín Kapanen sa dohodol na zmluve s Lev Praha
Skúsený Fín Kapanen sa dohodol na zmluve s Lev Praha | zdroj: TASR

Praha 12. augusta (TASR) - Skúsený fínsky hokejový útočník Niko Kapanen má v novej sezóne KHL zvýšiť konkurenciu v ofenzíve klubu Lev Praha, s ktorým sa dohodol na ročnej spolupráci.

Tridsaťpäťročný majster sveta z Bratislavy z roku 2011, ktorý má skúsenosti aj zo zámorskej NHL, strávil posledných päť sezón v klub AK Bars Kazaň. O transfere Kapanena informoval klub Lev Praha v tlačovej správe.

Kapanena priviedol do veľkého hokeja klub Hämeenlinna. V drese tohto tímu exceloval už v mládežníckych kategóriách a zaslúžene si vybojoval miesto v mládežníckych reprezentáciách. V sezóne 1995/1996 si povesil na krk striebornú medailu na MS hráčov do 18 rokov, o dva roky neskôr potom na MS juniorov zlato.

V Hämeenlinne pôsobil až do roku 2000 a v jej drese získal tri bronzové kovy. MS v roku 2000 boli jeho prvými, Kapanen si však hneď odviezol domov bronzovú medailu a bol najlepším hráčom v štatistiky plus/mínus. Ďalší rok strávil Kapanen v Turku, s ktorým dosiahol na majstrovský titul. S reprezentáciou potom vylepšil umiestnenie z predchádzajúceho roku a pomohol jej k striebru.

Jeho úspechy neunikli vedeniu Dallasu Stars, ktorý ho draftoval v roku 1998. V tíme Stars odohral v štyroch nasledujúcich ročníkoch 257 duelov a získal 85 bodov. V roku 2006 potom po prvý raz bodoval so Suomi na olympiáde, kde pomohol tromi bodmi k cennému striebru. V sezóne 2006/2007 obliekal dres Atlanty Trashers, ale na záver ročníku sa sťahoval do Phoenixu Coyotes. Bodku za sezónou si urobil opäť na svetovom šampionáte, na krku sa mu húpala znovu strieborná medaila. Rovnako tak s Fínskom bodoval o rok neskôr, keď si priniesol na MS formu z Phoenixu a siedmimi bodmi z deviatich zápasov pomohol ku svetovému bronzu.

Následne ho zlákal do svojich radov AK Bars Kazaň, ktorého dres obliekal päť rokov. Patril k hviezdam tímu z Tatarstanu, v 346 stretnutiach bodoval 211-krát a dvakrát zdvihol nad hlavu Gagarinov pohár. K jeho úspechom patrí aj cena pre najlepšieho strelca z MS 2009, bronz z olympiády v roku 2010 a zlato z MS 2011. Celkove tak za doterajšiu kariéru medzi dospelými Kapanen dosiahol na sedem medailí zo svetových hokejových akcií.

V kádri českého účastníka KHL Lev Praha figurujú pred novou sezónou aj dvaja slovenskí legionári - obranca Juraj Mikuš a útočník Lukáš Cingel.