Main Content

Vo výške pokusy o svetový rekord zlatého Bondarenka

štvrtok, 15. august 2013 21:05 | Autor: TASR

Vo výške pokusy o svetový rekord zlatého Bondarenka
Vo výške pokusy o svetový rekord zlatého Bondarenka | zdroj: © TASR

Moskva: Vo finále skok udo výšky strhol divákov Ukrajinec Bohdan Bondarenko pokusmi o svetový rekord na 246 cm, keď už mal titul majstra sveta vo vrecku. Zvíťazil v rekorde šampionátov s 241 cm pred Katarčanom Mutazom Essa Baršim 238 a Kanaďanom Derekom Drouinom 238.

Finále v skoku do výšky si pýtalo, aby diváci hustejšie zaplnili tribúny Lužník. Uchov a Šustov v akcii proti tohtoročnému výnimočnému Urajincovi Bondarenkovi sľubovali dramatickú zápletku, do ktorej sa mohol zapojiť aj Katarčan Baršim. V kvalifikácii bol nevýrazný, 229 zdolal na tretí pokus, a to sa latka i on sám v obavách otriasali ako osika vo vetre. V tom momente ešte netušil, že na postup bude stačiť aj 226 cm bez opravného pokusu. Do finále sa neprebojoval obhajca titulu Američan Williams i český rekordér Čech Bába, vyhrať mohol hocikto a tipovalo sa nesmierne ťažko. Ak by sa vychádzalo z kvalifikácie, najlepšie pôsobili Šustov, Brit Grabarz, zlatý na OH v Londýne Uchov a Bondarenko, všetci ostatní balancovali nad priepasťou.

Vo finále sa zopakovala dráma na OH v Londýne, kde vzácne kovy získali až piati, s tromi bronzovými Kanaďan Drouin, Katarčan Baršim, Brit Grabarz, strieborný Američan Kynard a v tejto sezóne rozporuplný zlatý Uchov. Na 232 cm zostalo v hre ešte deväť skokanov a už bolo dosť dôležité, kto si s nimi poradí na prvý pokus. Scenár finále však vyústil do dokonalej zápletky, ktorú najlepšie rozplietol Bondarenko. Zlato spojil s rekordom šampionátov 241 cm, na ktorých spotreboval jeden neplatný pokus. Dovtedy mal na konte len dva čisté na 229 a 235. Ani na 241 však ešte definitívne nebolo rozhodnuté, Katarčan Baršim si dva pokusy odložil na 244, ale efekt nepriniesli a skončil strieborný. Bondarenko sa dokonca pokúšal aj o svetový rekrod na 246 cm. Bez medaily zostal olympijský víťaz Uchov, až do 238 bezchybný, no na tejto výške už pohorel. Bronz patril Kanaďanovi Drouinovi s národným rekrodom 238 cm.

Bondarenko v 23 rokoch až do aktuálnej sezóny veľa vody nenamútil, zdobil ho jedine titul majstra Európy do 23 rokov spred dvoch rokov. Veľa nechýbalo, aby si zarobil 100-tisíc dolárov za svetový rekrod, pokusy na 246 cm, o jeden cm lepším výkonom ako Kubánca Sotomayora z roku 1993, neboli márne.

Finálové výsledky

výška mužov: 1. Bohdan Bondarenko (Ukr.) 241, 2. Mutaz Essa Baršim (Kat.) 238, 3. Derek Drouin (Kan.) 238, 4. Ivan Uchov (Rus.) 235, 5. Erik Kynard (USA) 232, 6. Donald Thomas (Bah.) 232, 7. Aleksandr Šustov (Rus.) 232, 8. Robert Grabarz (V. Brit.) 229