Main Content

ŠPECIÁL: Megapreview Premier League 13/14

sobota, 17. august 2013 11:08 | Autor: Jakub Vaverka

ŠPECIÁL: Megapreview Premier League 13/14
ŠPECIÁL: Megapreview Premier League 13/14 | zdroj: © TASR

Futbaloví fanúšikovia na celom svete sa dočkali. Dnes, teda v sobotu 17. augusta 2013 začína nový ročník najkvalitnejšej a najsledovanejšej futbalovej ligovej súťaže na svete, anglickej Premier League. Ako býva zvykom, na ostrovoch sa toho udialo počas leta skutočne veľa, niektoré tímy sa posilnili, iné oslabili, pričom boj o majstrovský titul sľubuje opäť napínavé a nervydrásajúce divadlo, pričom špička anglického futbalu sa opäť rozšírila.

BOJ O TITUL

 Samozrejme, pred štartom nového ročníka je jednou z najdiskutovanejších tém to, kto sa stane majstrom Premier League v máji 2014. Podľa papierových predpokladov si to o najcennejšiu klubovú trofej na ostrovoch rozdajú hlavne londýnska Chelsea, Manchester United a Manchester City. Medzi popredné kluby budú podľa nás patriť aj Arsenal, Tottenham spolu s liverpoolskymi celkami FC a Everton. V otázke toho, kto je najväčším favoritom na zisk titulu sa názory fanúšikov, ako inak, rozchádzajú, pričom keď sa na to pozrieme predovšetkým z pohľadu posilnenia kádra, tak by na prvých miestach tabuľky Premier League mali byť po 38. kole Chelsea a Manchester City. Odpísať však úradujúcich majstrov Red Devils by bolo neodpustiteľným hriechom a stále viac sa ozývajú hlasy, že viac ako v minulých rokov bude hrýzť aj Liverpool FC. Fanúšikovia Arsenalu budú musieť pravdepodobne zniesť ďalší rok bez majstrovskej trofeje, pretože aj keď francúzsky kouč Arsene Wenger bezpochyby vie, čo robí, tak jeho káder nedosahuje silu konkurencie a veľký problém pre The Gunners môže byť aj umiestnenie do štvrtého miesta.

BOJ O UDRŽANIE
 
Všeobecne platí, že boj na konci tabuľky je nemenej zaujímavý ako ten na čele, no fanúšikovia ho rozhodne sledujú o niečo menej. V minulej sezóne v záchranárskych prácach zlyhal Wigan vedený Robertom Martinezom, ktorý síce vyhral FA Cup, no zostup do II. najvyššej súťaže nakoniec odvrátiť nemohol. V súvislosti s možným zostupom sa pred úvodom ročníka hovorí hlavne o nováčikoch, ktorí však vedia aj milo prekvapiť. Tento rok medzi anglickú smotánku nazrú Hull City, Cardiff City a Crystal Palace, pričom pre waleský celok je to v Premier League absolútna premiéra a je považovaný za jedného z hlavných ašpirantov na zostup. Zaujímavé bude sledovať, ako sa v Norwichi vyrovnajú s odchodom kapitána a kanoniera Granta Holta do Wiganu, pričom veľký tlak bude vyvíjaný aj na Sunderland vedený Paolom Di Caniom, či londýnsky Fulham, ktorý síce má pod palcom skúsený Martin Jol, ale tento tím má často krát formu ako aprílové počasie, čo sa v Anglicku nemusí vyplatiť. Do boja o holý prvoligový život sa môže veľmi ľahko zapliesť aj nejaký z poprednejších tímov, ktorý natrafí na neúspešné obdobie, čo môže mať patologické následky.
 
STRELECKÉ PRETEKY
 
Tento rok sa zo streleckej koruny radoval Robin Van Persie z majstrovského Manchestru United, ktorý prekonal  súperových brankárov dovedna 26 krát. Treba však dodať, že na druhom mieste skončil Luis Suarez z Liverpoolu, ktorý mal na konte len o tri presné zásahy menej a napínavý záver sezóny vynechal pre trest, ktorý mu FA udelila za hlúpe uhryznutie srbského obrancu Chelsea Branislava Ivanoviča. Dodajme, že v minulom ročníku bol najlepším domácim strelcom v Premier League Rickie Lambert z kádra vtedajšieho nováčika Southamptonu, ten loptu do siete súpera dopravil v 15 prípadoch. Predpokladáme, že tento rok to vo veľa veciach nebude o inom, čo načrtol samotný Van Persie, keď v Community Shield zostrelil Wigan dvoma presnými zásahmi. Do súboja o kanoniersku korunu sa pokúsia aj zamotať Fernando Torres a Romelu Lukaku z Chelsea a majstrovský titul sa pre Manchester City pokúsia vystrieľať nové akvizície Alvaro Negredo a Stevan Jovetič. Veľmi zaujímavé bude sledovať, či PL nájde v sezóne 2013/2014 bombardéra, ktorému sa podarí prekonať tridsať gólovú hranicu.
 
PRESTUPY
 
Odchody, príchody, hosťovania – jedným slovom presuny, sú v Anglicku v lete skutočne veľmi obľúbené. Majitelia klubov sú často veľmi prefíkaní a vedia, že s kvalitným futbalistom prichádza do ich tímu aj veľká marketingová zbraň. Veľa klubov sa preto snaží v letnom prestupovom období priviesť do svojho klubu minimálne jednu veľkú hviezdu, samozrejme skromnejšie kluby kupujú aj lacnejších hráčov. Na druhej strane, môžeme sledovať aj obrovský kontrast medzi poprednými tímami. Chelsea toto leto kúpila do prvého tímu len Marca Van Ginkela a Andrého Schurrleho, Manchester United zatiaľ do konca nikoho (nerátame mladíka Varelu, ktorý pravdepodobne v A tíme veľa vody nenamúti), pričom Manchester City minul pod vedením Manuela Pellegriniho na nové posily vyše 100 miliónov libier a získal hráčov ako Fernandinho, Jesus Navas, Alvaro Negredo, či Stevan Jovetič. Negatívnym hrdinom prestupového trhu je Arsenal, ktorý mal podľa médií na dosah transfery Higuaína, Jovetiča, Bernarda, Rooneyho, Fellainiho, Bendera či Suareza a nakoniec ostáva najväčšou letnou akvizíciou Gunners príchod talentovaného útočníka Sanoga z Ajaccia, ktorý však sám Ligu majstrov na Emirates Stadium nevystrieľa.

TALENTY
 
Divákov na štadióny lákajú predovšetkým hráči ako Bale, Suarez, Van Persie, Mata alebo Hazard, no každoročne sa do myslí fanúšikov zapíše niekoľko talentov, ktoré si nájdu svoje miesto na anglickom futbalovom výslní. V minulom ročníku takto zažiarili napríklad Luke Shaw zo Southamptonu, Romelu Lukaku z Chelsea, ktorý bol na hosťovaní vo West Brome, či iba 17 – ročný Raheem Sterling z Liverpoolu, ktorý načrtol, že The Reds vyrastá ďalší skvelý futbalista. Tento rok sa veľa očakáva od Wilfrieda Zahu, ktorý dokonal svoj prestup z Crystal Palace do Manchestru United a v Community Shield nastúpil za Red Devils v základnej zostave. Pod veľkým tlakom bude aj belgický kanonier Lukaku, ktorý sa pokúsi preraziť v Chelsea, no zaujímavé bude sledovať aj počínanie si nádejného anglického brankára Jacka Butlanda zo Stoke, ktorý v januári odmietol londýnskych The Blues s dôvetkom, že v mladom veku potrebuje hlavne zápasovú prax.
 
OSOBNOSTI
 
Osobnosť – koho vlastne môžeme považovať za osobnosť Premier League? Bezpochyby môžeme do tejto kategórie zaradiť stále hrajúce legendy ako John Terry, Frank Lampard (Chelsea), Ryan Giggs (Manchester United) či Steven Gerrard (Liverpool). Veľa fanúšikov by však namietalo, že osobnosťami sú aj o niečo mladší hráči. Ako príklad si môžeme zobrať talentovaného, no na svoj vek pomerne skúseného Jacka Wilshera z Arsenalu, ktorý nemá ani 25 a na Emirates Stadium je pomaly považovaný za modlu. Samozrejme, keby sme chceli vymenovať drvivú väčšinu osobností Premier League, tak by sme tu boli ešte veľmi dlho, no môžeme sa vám zaručiť, že v každom tíme anglickej najvyššej súťaže nájdete minimálne jedného hráča, ktorého môžeme týmto pomenovaním počastovať.
 
SLOVÁCI
 
Boli by sme veľmi radi, keby sme sa mohli na tému Slovákov v Premier League rozpísať na niekoľko strán, ale opak je pravdou. Ešte aj z toho mála, čo nám v Anglicku ostalo odišiel Ján Mucha z Evertonu do ruskej Samary. Jediným platným hráčom A tímu, ktorý má v pase krajinu narodenia Slovensko je Martin Škrtel z Liverpoolu, aj keď do konca prestupového obdobia je ešte relatívne dosť času a náš stopér to má podľa britských médií na Anfield Road nahnuté. Milo nás môže prekvapiť v novej sezóne talentovaný reprezentant Albert Rusnák z Manchestru City, ktorý to však bude mať v hviezdami nabitom tíme viac ako ťažké. Ďalší talent Milan Lalkovič z Chelsea odišiel na hosťovanie do treťoligového Wallsalu a je otázne, či sa svojej šance v Premier League ešte niekedy dočká. Zaujímavú stopu môže vyryť do Premier League aj talentovaný Filip Kiss, ktorý figuruje na súpiske Cardiffu City, no presadiť sa do základnej zostavy bude preňho naozaj ťažké.

NOVÁ ÉRA
 
Z mnohých kútov sa ozýva, že táto sezóna Premier League bude prvá v takzvanej novej ére. Pravdou je, že od mája sa toho v Anglicku resp. vo Walese zmenilo naozaj veľa. Vari najväčšou zmenou na britských trávnikoch bude to, že už neuvidíme pred lavičkou Manchestru United nervózne postávať legendárneho Sira Alexa Fergusona, ktorý dal aktívnemu koučovaniu definitívne Zbohom a teraz si bude vychutnávať dôchodok pri pohľade na úspešný klub, pri ktorého tvorbe bol. Je len veľmi otázne, ako sa s ťažkou úlohou popasuje jeho nástupca David Moyes. Nového trénera však majú aj v Evertone, kde miesto Moyesa zasadol na lavičku Roberto Martinez a noví tréneri okrem iného povedú do boja o titul aj Manchester City a Chelsea. Pravdou však je, že na rozdiel od Manuela Pellegriniho a všetkých vyššie spomínaných ide „nový“ kouč Chelsea José Mourinho do prostredia, ktoré už dôverne pozná a v jeho srdci má špeciálne miesto. Novinkou bude táto sezóna aj v tom, že konečne uvidíme v akcii bránkovú technológiu, po ktorej tak mnohí už dlhé roky prahli. Na záver si dovolíme upraviť známe zvolanie, tak teda:„Športu zdar a Premier League obzvlášť.“
 
Diskusia: Kto sa podľa vás stane anglickým majstrom a najlepším strelcom ligy?