Main Content

Premier League už vidí, Bundesliga už ľutuje a Corgoň liga tiež

pondelok, 19. august 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Premier League už vidí, Bundesliga už ľutuje a Corgoň liga tiež
Premier League už vidí, Bundesliga už ľutuje a Corgoň liga tiež | zdroj: © TASR

Práve skončený týždeň je definitívne minulosťou, ale aj v ňom sa odohrali zaujímavé udalosti, ktoré neobišli ani svet športu. Prinášame vám to najzaujímavejšie čo šport v ňom ponúkol, či už doma alebo vo svete.

Komentár Filipa Chudého
 
Bol gól, nebol gól? Tak na túto otázku sa niekedy nevedelo odpovedať. Najslávnejším takýmto momentom histórie je a našťastie aj zostane víťazný gól Angličana Geoffa Hursta vo finále MS 1966. Doteraz jediný titul pre Anglicko má tak hlavne pre Nemcov trpkú príchuť. Keďže išlo o predĺženie finále MS, tak ho iba ťažko mohlo niečo prekonať. Ale už neprekoná, pretože FIFA po dlhých rokoch protestov začala technológie využívať na svojich vrcholných podujatiach.
 
Dokým Angličanom rozhodnutie z roku 1966 nevadilo, tak to z MS 2010 ich škrie doteraz. Asi najslávnejší „gól“ Franka Lampadra si môžete vychutnať aj na fotke, no on si ho vychutnať doteraz nemôže, keďže rozhodca do stredového kruhu neukázal. Zápasy Nemecko – Anglicko asi takéto situácie priam priťahujú. 

Lenže práve tento moment bol tou povestnou poslednou kvapkou a Anglicko viac neváhalo. Začalo tvrdo bojovať o technológie vo futbale a pred touto sezónou sa im to aj podarilo, hoci konzervatívna FIFA nad tým ešte teraz škrípe zubami. Cez víkend sa začala najvyššia anglická súťaž, ktorú už chráni moderný systém určenia polohy lopty na bránkovej čiare a Nemci si búchajú hlavu o stenu, že do toho nešli už tiež.
 
Angličanom za tento krok musíme iba zatlieskať a zároveň aj závidieť, no v tom nie sme sami. Pred týždňom sa začala nemecká Bundesliga, ktorá by takýto systém potrebovala. V zápase Hoffenheim – Norimberg vystrelil Kevin Volland, lopta od brvna išla za čiaru, ale rozhodcovia boli asi v tom momente na očnom vyšetrení a cez šedý zákal gól nevideli.
 
Prešiel týždeň a už sa môžeme aj na Slovensku „tešiť“, že naša Corgoň liga je tiež hneď svetovejšia. V šlágri kola Slovan – Ružomberok zahrával domáci kapitán Igor Žofčák roh, Karol Mészáros sa ideálne zavesil do vzduchu, hlavičkou trafil brvno a od neho išla lopta za čiaru, čo bolo jasne viditeľné aj s pomocou kamery, ktorá nebola v línií s bránkovou čiarou. No aj naši rozhodcovia boli v takomto prípade svetoví ergo slepí. Trochu ich zachránili samotní hráči Slovana, ktorí prvý uznaný gól dosiahli presne už o 33 sekúnd neskôr.
 
Lenže u nás nemožno očakávať, že sa spustí teraz vlna za používanie videa, hoci aspoň za úvahu by to stálo. Tu nejde o investovanie do miliónových zariadení, no prečo nevyužiť aspoň tú základnú techniku čo už máme. Veď ak niečo odhalí aj stredová kamera, tak prečo to nevyužiť?
 
V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na video vo futbale?