Main Content

Extraliga - 9. kolo: Košice zdolali Bystricu po predĺžení, Nitra rozbila SR20 - súhrn

streda, 29. september 2010 20:51 | Autor: TASR

Extraliga - 9. kolo: Košice zdolali Bystricu po predĺžení, Nitra rozbila SR20 - súhrn
Extraliga - 9. kolo: Košice zdolali Bystricu po predĺžení, Nitra rozbila SR20 - súhrn | zdroj: SITA

Slovenská hokejová extraliga pokračovala netradične v stredu dvoma zápasmi. Ten zaujímavejší sa hral v Košiciach, kde majster privítal v boji o prvé miesto v tabuľke Banskú Bystricu. Košice rozhodli o svojom víťazstve až gólom Tomíka v predĺžení. V druhom dueli triumfovala Nitra nad slovenskou reprezentáciou do 20 rokov jednoznačne 6:0. Kompletný súhrn dňa vrátane hlasov trénerov nájdete v tomto článku.

HC Košice - Banská Bystrica 3:2 po PP (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly:
8. J. Tabaček (P. Bartoš, S. Gron), 26. Tabaček (Kristek, Kriška), 62. Tomík (P. Bartoš) - 1. Tománek (Biro, J. Sýkora), 23. Rumpel (Kútny).
Vylúčení: 3:6 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rudý - Bednár, Tornay, 4024 divákov

Zostavy:
Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Homer, M. Šterbák, M. Grman, Huba, Šeda, Deyl - Michel Miklík, Jenčík, Vorel - Tomík, S. Gron, P. Bartoš - Marcel Haščák, Kristek, Kriška - Buc, Martin Frolík, D. Pašek
Banská Bystrica: Šimonovič - Biro, Kolba, Vantroba, Bambúch, Cebák, Cunik, Kubka, Vizváry - Tománek, M. Hudec, J. Sýkora - Rumpel, Paľov, Kútny - A. Bezák, Šechný, Macejka - Vartovník, Heizer, Hamrák

V dohrávanom stretnutí 9. kola potrebovala Banská Bystrica na strelenie gólu iba 37 sekúnd, Hudáček ľahký puk vyrazil a Tománek ho pohodlne poslal do bránky - 0:1. Ešte v prvej minúte mohol vyrovnať Bartoš a po ňom Tomík, ale Šimonovič dvakrát skvele zasiahol. Košičania sa dočkali pri presilovke o dvoch hráčov, keď po obliehaní súperovej bránky zakončoval v 8. min Tabaček - 1:1. Veľkú príležitosť mal potom Jenčík, ale Šimonovič kryl. V 16. min ohrozil Hudáčka Sýkora. V poslednej minúte prvej tretiny zakončoval Paľov, ale lapačka Hudáčka vyletela pohotovo.

V 23. min si Rumpel obhodil Grmana a poslal puk k ľavej žŕdke - 1:2. V 26. min sa pred Šimonovičom ocitol osamotený Haščák, ale prestrelil bránku. Aj druhý gól Košíc padol z hokejky Tabačeka, ktorý si z pozície obrancu nakorčuľoval pred bránku a vyrovnal. Hosťujúci M. Hudec následne nebezpečne ohrozil Hudáčka. V 31. min v presilovke zblízka zakončoval Vorel, ale našiel len dobre postaveného brankára Bystrice. Ten ležal v 33. min už na ľade, ale Haščák nedokázal prehodiť puk ponad jeho betón. Domáci potom premrhali takmer minútovú presilovku piatich proti trom.

V treťom dejstve bolo viac aktivity na domácich hokejkách, ale brankár Šimonovič chytal vynikajúco. Poradil si z pokusom Miklíka spoza hráča, Jenčíka a so šťastím aj so strelou Tomíka. Banská Bystrica mohla rozhodnúť v 58. min, to by však A. Bezák musel zblízka trafiť bránku.

V predĺžení napokon Košičania rozhodli o svojom triumfe, keď P. Bartoš vyviezol puk až pred Šimonoviča a dôrazný Tomík ho prepasíroval do bránky hostí.

Hlasy po stretnutí:
Pavol Zůbek (asistent trénera Košíc): "Mrzí nás, že v poslednej tretine sme mali niekoľko sľubných šancí, ale rozhodujúci gól sme nestrelili. Chceli sme bodovať naplno, súpera sme však dostali do hry individuálnymi chybami, ale aj tie patria k hokeju. Nakoniec sme vyhrali v predĺžení. Bolo vidieť, že chlapci si nechcú nechať ujsť viac ako bod."
Milan Staš (tréner B. Bystrice): "Avizovali sme, že v Košiciach chceme hrať obranný hokej. Vychádzali sme z defenzívy, mali sme dobré vstupy do dvoch tretín, ale nechali sme domácich hneď potom vyrovnať. Zápas sme chceli dotiahnuť až k samostatným nájazdom, v ktorých si veríme. Prišla však chybička, ale aj bod z Košíc si ceníme."

HK Nitra - HK Orange 20 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Góly:
18. S. Saliji (G. Saliji, M. Kováčik), 26. Bučka (M. Štefanka), 36. M. Slovák (Spilar, M. Štefanka), 38. M. Kováčik (G. Saliji, Fabian), 55. Spilar (Bučka), 60. Špelda (T. Chrenko, Podstavek).
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - Brath, M. Novák, 813 divákov

Zostavy:
Nitra: Hronek - Špelda, Peter König, Gabriš, Fabian, J. Polák, M. Novák, Rais, Bučka - H. Ručkay, T. Chrenko, Podstavek - S. Saliji, M. Kováčik, G. Saliji - Spilar, M. Štefanka, M. Slovák - Čaládi, Uhnák, Kmeč
HK Orange 20: Riečický - Kozák, Čerešňák, Malina, Imrich, Staňo, Obuch, Trška, Mackovič - T. Hrnka, Petro, Šišovský - J. Cíger, Preisinger, Sobota - Štumpf, Šimčák, Jokeľ - Matúš Chovan, S. Takáč, Matoušek

Zápas hraný v komornej atmosfére sa začal šancami na oboch stranách. Z mladíkov stroskotali na Hronekovi Cíger aj Sobota, aby domáci odpovedali Štefankovou strelou i Kováčikovým pokusom zblízka. Nitra mala viac z hry, no hostí držal v hre dobrými zákrokmi brankár Riečický. Domáci išli do vedenia až v 18. min. Po bekhendovej strele Samira Salijiho nechal hlavný rozhodca pokračovať v hre, aby po porade s videorozhodcom usúdil, že puk sa odrazil od vnútornej žŕdky.

Svoj najtesnejší náskok Nitrania zvýšili v druhej časti. V 26. min si našiel cestu do bránky pokus obrancu Bučku a o desať minút na to zakončil rýchly brejk Nitry Slovák. Vedenie Nitry 3:0 nevydržalo dlho, lebo v 38. min zvýšil náskok domácich Kováčik.

Hneď v úvode tretej časti neuspel pred odkrytou bránkou Garip Saliji. Na opačnej strane mal v 45. min veľkú šancu Preisinger, ale Hronek zmenu skóre nepripustil. Piaty gól Nitry pridal v 55. min Spilar, keď sa ujala jeho strela z ostrého uhla. Neskôr ešte neuspel v samostatnom nájazde Slovák. V zápase podržal domácich brankár Hronek a aj on mal výraznú zásluhu na prvom domácom víťazstve Nitry v sezóne.

Hlasy po stretnutí:
Rudolf Uličný (tréner Nitry): "Po zmenách v klube sme potrebovali vyhrať tento zápas. Prvá tretina bola vyrovnaná, mladíci dobre korčuľovali, dostávali sa do prečíslení. V druhej tretine a po našom druhom góle sme boli výrazne lepší. Výsledok nás teší, rovnako ako naše čisté konto."

Štefan Mikeš (tréner HK Orange 20): "Nie je príliš čo hodnotiť. Výkon Nitry bol dobrý. Naša hra sa v minulých zápasoch zlepšovala a mysleli sme si, že sa niekde nachádzame. Dnešný výkon bol veľmi slabý, naša hra bola chaotická. Ak nepodáme stopercentný výkon, tak ťažko môžeme uspieť."