Main Content

Taktická analýza: Atlético – Barcelona

štvrtok, 22. august 2013 13:14 | Autor: Jakub Mihálik

Taktická analýza: Atlético – Barcelona
Taktická analýza: Atlético – Barcelona | zdroj: © TASR

Včerajšie stretnutie španielskeho superpohára nám prinieslo súboj Atlética ako víťaza Copa del Rey a FC Barcelona, víťaza Primery División. Okrem množstva hviezd nám tento súboj priniesol zaujímavé taktické momenty.

Barcelončania do ostrej sezóny vstúpili pompézne, keď cez víkend roztrhali Levante v pomere 7:0. Súboj proti Atléticu však už bol o niečom inom. Okrem súboja hviezd na ihrisku sa zvádzal aj súboj za tabuľou, keď obaja vysoko takticky vyspelí argentínski tréneri, chceli naordinovať svojim tímom správnu taktiku, ktorá by im zabezpečila úspech. Barcelonský Tata Martino svoj nový, či staronový systém zatiaľ len vylepšuje, no zdá sa, že jeho náprotivok Diego Simeone, ho má do istej miery prečítaný a má naň protirecept: Tým je naordinovanie presne takej istej taktiky, akú používajú Barcelončania.

Obrázok: Barcelona proti Levante(Sam Tighe)

V zápase proti Levante nastúpili Barcelončania v typickom rozostavení 4-3-3, keď úlohu falošnej deviatky prebral Lionel Messi, Alexis a Pedro pendlovali na krídlach a Fabregas bol akousi spojkou medzi stredom poľa so Xavim a Busquetsom.

Vo včerajšom zápase Cesc od začiatku nenastúpil, a tak bola diera medzi stredom poľa a útokom výraznejšia, čo spôsobilo časté sťahovanie sa Messiho hlbšie do ihriska. Tam však narážal na hustú sieť hráčov Atlética. Aj preto sa Barcelona v prvom polčase vôbec nedokázala presadiť.

Formácia Atlética



Po vzore Barcelony nastúpilo Atlético so zostavou s falošnou deviatkou, ktorú plnil Villa. Krídelníci Arda a Costa  boli vďaka väčšiemu držaniu lopty Barcelony trochu viac stiahnutí smerom k svojej bráne, ale ako ich rozostavenie ukazuje, je to prakticky totožná schéma ako tá barcelonská.

Formácia Atlética v reále

Spomínaný silný stred poľa dobre takticky reagoval na to, že Katalánci ťahali väčšinu svojich útokov cez stred ihriska a dostatočne zahusťovali priestor pred šestnástkou. Traja stredoví hráči mali prakticky výsostne defenzívne úlohy a svojim zatiahnutím často spôsobovali, že útočníci Barcelony stáli prakticky neustále proti presile.



Plastickosť formácie Atlética, keď sa ako jeden muž posúvali celé formácie výborne reagovala na dieru medzi Xaviho formáciou a Messim, čo nedovoľovalo Barcelončanom rozvíjať svoje typické kombinácie. Práve naopak, Madridčania svojimi kombináciami na jeden dotyk, do ktorých sa najčastejšie zapájal Villa, pri zisku lopty bleskovo prechádzali do útoku, odkiaľ následne hrozili.

Zatiahnutím 3 stredopoliarov sa zároveň otváral priestor krajným obrancom, ktorí mohli podporovať na jednej strane Ardu Turana a na druhej Diega Costu. Neuveriteľne flexibilná formácia tak bola vrcholným dielom Diega Simeoneho.

Pressing

Práve pressing vo víkendovom dueli Barcelony proti Levante vyvolal najviac radosti, keď sa Martinovi zverenci vrátili k systému, ktorý takmer k dokonalosti vycibril Pep Guardiola. Barcelončania privádzali Levante do zúfalstva, keď okamžite po strate lopty vysoko napádali rozohrávajúcich obrancov, ktorí následne chybovali. Atlético si vzalo príklad a vysokým napádaním „a la Barcelona“ robili Piquému a spol. zo života peklo.

Podobnosť „čisto náhodná“:

Pressing Barcelony proti Levante (Sam Tighe)

Pressing Atética proti Barcelone

Hoci preskupením radov v druhom polčase vedela Barcelona viac reagovať na výbornú taktiku Rojiblancos, prvý polčas ukázal, že po taktickej stránke je na tom tím z hlavného mesta poriadne dobre. Planými určite neboli reči Davida Villu, ktorý pred zápasom vyhlásil, že vie ako na Barcelonu. Čo je podstatné, vedel to celý tím a dokázal to zrealizovať. Atlético tak jednoznačne dokázalo, že netreba ho odpisovať na dvadsať -a viac – bodovú stratu na Real a Barcelonu. Atlético je pripravené sa biť aj s najväčšími.