Main Content

Zápas bez divákov? Najhlúpejší trest na svete!

piatok, 23. august 2013 10:16 | Autor: Filip Chudý

Zápas bez divákov? Najhlúpejší trest na svete!
Zápas bez divákov? Najhlúpejší trest na svete! | zdroj: © TASR

Trest uzatvorenia štadióna na tri domáce zápasy a peňažný trest 15 000 €, to je sumárny trest pre Slovan za udalosti po zápase s Ružomberkom. Hlavný trest je uzavretie štadióna, čo je aj vo svete bežné, lenže skôr hlúpe a kontraproduktívne.

Komentár Filipa Chudého
 
Futbal sa hrá pre ľudí!Toto platí všade vo svete, či už hovoríme o Lige majstrov, alebo hocktorej inej horskej lige. Aj na Slovensku budete vždy od všetkých počuť, že hráme pre divákov, budeme sa ich snažiť prilákať v čo najväčšom počte, pretože bez nich to nemá zmysel. To hovorí SFZ, ÚLK, corgoňligové kluby, druholigové kluby a aj treťotriedne kluby z oblastných majstrovstiev. Lenže prečo je potom po finančných pokutách najčastejším trestom pre kluby uzatvorenie štadióna?
 
Veď tento trest je v absolútnom protiklade s tým, čo je hlavným cieľom všetkých zväzov, organizácií a klubov. Nepoznám hráča, ktorý by vám povedal, že sa teší na zápas bez divákov, lebo vďaka tomu sa dokáže vybičovať k lepšiemu výkonu. Naopak, stretol som sa iba s opodstatnenými názormi, že s počtom divákov narastá aj kvalita hry a s lepšou atmosférou ešte viac.
 
Zažil som už niekoľko takýchto „uzavretých“ zápasov a vždy im niečo chýbalo. Kvalita to síce byť nemusela, čo bol aj príklad ostatného zápasu Slovan-Senica, ale týmto zápasom chýbal život. Pretože ten dokážu vytvoriť iba fanúšikovia, nech sú aj v minimálnom počte. Trest uzatvorenia štadióna je vlastným gólom pre futbal, hoci ten si ho dáva často všade vo svete.
 
Ak sa už niečo stane, tak by aj tresty mali byť na podporu futbalu, nie naopak. Prečo nepotrestať „vinné“ kluby tak, že zisk zo vstupného pôjde napríklad poškodenej strane, či na projekty, ktoré by pomáhali rozvoju futbalu v krajine. To ešte nikoho nenapadlo? Veď napríklad Slovan by za tieto tri zápasy zinkasoval na vstupnom cca 60 000 €, ktoré by sa mohli použiť inak, no takto iba zbytočne prepadnú.
 
Uzavretím štadióna sa totiž vždy iba potrestajú tí, ktorí za nič nemôžu. Futbal by sa nemal uzatvárať, futbal by sa mal ľuďom otvárať. Uzavreté brány štadióna ešte nikdy nič nevyriešili, dokonca by sa dalo povedať, že ešte zhoršovali situáciu. Toto nie je riešenie problému, toto je odkladanie problému!
 
V diskusií sa vyjadrite, čo hovoríte na uzatváranie štadiónov?