Main Content

Futbal-LM: UEFA prešetrí incident s macedónskym transparentom v Gelsenkirchene

piatok, 23. august 2013 21:05 | Autor: TASR

Gelsenkirchen 23. augusta (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) začala disciplinárne konanie voči nemeckému klubu Schalke 04 Gelsenkirchen, ktorého fanúšikovia vyvesili na tribúne promacedónsky transparent a tiež urážali hráčov súperovho tímu PAOK Solún v prvom zápase play off Ligy majstrov 2013/2014. Informovala agentúra AP.

Voči davu fanúšikov Schalke použili príslušníci poriadkových síl slzný plyn a obušky. Podľa šéfa gelsenkirchenskej polície Klausa Sitzera bol zásah nutný, keďže približne 2000 priaznivcov zo Solúna bolo pobúrených z transparentu podporujúceho Macedónsku republiku, ktorý v druhom polčase niekoľko minút provokatívne visel v sektore ultras Schalke. Podľa polície potrebovalo lekárske ošetrenie až 30 ľudí. Fanúšikovia Schalke sú známi tým, že udržiavajú družobné vzťahy s priaznivcami macedónskeho klubu Vardar Skopje.

Macedónsko je krajina, ktorá nemôže používať svoj názov a na medzinárodnom poli zvykne používať skratku F.Y.R.O.M. (Former Yugoslav Republic of Macedonia – bývalá juhoslovanská republika Macedónsko). Toto je kompromisné riešenie, ktorým susedné Grécko podmienilo uznanie tohto štátu. Grécko sa totiž bráni, aby Macedónsko používalo svoj názov a robí tejto krajine všemožné prekážky v snahe prinútiť ju zriecť sa svojho názvu alebo ho aspoň pozmeniť.