Main Content

Duvalová nečakane vyzve v 2. kole Hantuchovú

streda, 28. august 2013 10:05 | Autor: TASR

Duvalová nečakane vyzve v 2. kole Hantuchovú
Duvalová nečakane vyzve v 2. kole Hantuchovú | zdroj: © TASR

New York 28. augusta (TASR) - Sedemnásťročná americká tínedžerka Victoria Duvalová sa postarala o doposiaľ najväčšiu senzáciu na tohtoročnom tenisovom US Open.

V 1. kole dvojhry na záverečnom grandslame sezóny po heroickom výkone vyradila šampiónku z roku 2011 a nasadenú jedenástku Austrálčanku Samanthu Stosurovú po trojsetovej bitke 5:7, 6:4 a 6:4. V 2. kole vyzve vo štvrtok Slovenku Danielu Hantuchovú.

Po strate úvodného dejstva mala úspešná kvalifikantka v druhom sete manko brejku, no podarilo sa jej otočiť nepriaznivý vývoj. Rodáčka z Atlanty zažila v detstve krušné chvíle. Keď mala sedem rokov, lupiči ju pri ozbrojenom prepade držali ako rukojemníčku. Jej otec Jean-Maurice Duval v roku 2010 takmer prišiel o život pri ničivom zemetrasení na Haiti. Záchranári ho vytiahli zo sutín so zlomenými hornými i dolnými končatinami, niekoľkými prasknutými rebrami, zničeným pravým ramenom a poškodenými pľúcami. Život mu zachránil iba urýchlený transport helikoptérou do nemocnice na Floride.

V utorok večer newyorského času si Duvalová na kurte Louisa Armstronga pred zrakom svojho otca pripísala na konto najcennejší skalp v tenisovej kariére. "Mimo kurtov som veľmi plachá a srdcom som ešte dieťa, no na dvorci sa človek musí správať ako bojovník. Tenis je jednoducho športom, v ktorom treba tvrdo zápasiť o úspešný výsledok. Je skvelé, že môj tatino mohol priamo na dvorci sledovať dnešný zápas. Po sérii operácii sa dostal z najhoršieho a aj psychicky je teraz na tom dobre. Sme vďační rodine Kitchenovcov, ktorá pred tromi rokmi prispela čiastkou 30.000 dolárov, aby ho po zemetrasení na Haiti mohli urýchlene letecky prepraviť na Floridu. keby nebolo ich, už by nebol medzi živými. Sú to skvelí ľudia, sú to anjeli," povedala Duvalová pre akreditované médiá po triumfe nad Stosurovou.

Spolu so semifinalistkou Australian Open Sloane Stephensovou patrí k veľkým nádejam amerického tenisu. "Snažíme sa dostať americký ženský tenis tam, kde bol v minulosti. Ťaháme za jeden povraz, navzájom sa povzbudzujeme," dodala Duvalová. Stosurová po nečakane skorej rozlúčke s US Open netajila sklamanie, ocenila však výkon súperky. "Duvalová hrala dobre, razantné údery od základnej čiary boli jej veľkou zbraňou. Treba však povedať aj to, že mojou hrou plnou chýb som jej pomohla dostať sa na koňa," povedala Austrálčanka.