Main Content

Najdrahší prestup histórie nemusí byť automaticky ten najlepší!

piatok, 30. august 2013 10:26 | Autor: Filip Chudý

Najdrahší prestup histórie nemusí byť automaticky ten najlepší!
Najdrahší prestup histórie nemusí byť automaticky ten najlepší! | zdroj: © TASR

Už unavujúci príbeh o prestupe Garetha Balea do Realu Madrid je zrejme na konci, hoci ešte nič nie je oficiálne. Najdrahší prestup v histórií futbalu vyvoláva mnohé otázniky. Určitú paralelu ponúkol aj na našej scéne, keďže najdrahší nemusí byť najlepší!

Komentár Filipa Chudého
 
Robiť drahé prestupy, ktoré vytvárajú určitú značku kvality, to je vlastne aj povinnosť veľkých klubov. Nikto to síce od nich nežiada, ale ľudí vždy najviac zaujíma to najdrahšie. Bulvár ponúka samé hlúposti typu: kto má na sebe najdrahšie šaty, kto má najdrahšie hodinky, kto si dal urobiť najdrahší účes a podobne. Ale väčšinu ľudí to zaujíma, hoci to má pre ich vlastný život nulovú výpovednú hodnotu.
 
A také isté je to aj vo svete futbalu. Real Madrid je najväčšia futbalová značka sveta. A kráľovský klub si túto pozíciu chce za každú cenu udržať. Preto je vlastne Florentino Pérez v tomto klube pri moci, lebo jeho myšlienka o „galácticos," je pre väčšinu v občianskom združení tohto klubu považovaná za správnu. Ak sa Bale stane hráčom Realu, tak tento klub bude mať na svedomí tri najdrahšie prestupy v histórií a celkovo polovicu z elitnej desiatky. Aj toto znamená Real pre svet futbalu.
 
V každej futbalovej krajine sa o takéto prestupy zaujímajú, ale zároveň v každej majú aj svoju značku, ktorá sa v danej krajine stará o zaujímavé prestupy. U nás je to bez pochýb Slovan Bratislava, ktorý skupuje najlepších hráčov z ostatných našich mužstiev.
 
A pred minulou sezónou urobil prestup, ktorý označil ako najdrahší v slovenskej histórií. Presná suma síce zverejnená nebola, ale dôležitý je ten prívlastok – najdrahší. Reprezentant Trinidadu a Tobaga, Lester Peltier, sa tak zapísal do našej histórie. Za sezónu už môžeme hodnotiť jeho prínos pre klub. Na domácej scéne síce dopomohol vyhrať všetko, ale v pohárovej Európe už dvakrát k ničomu nepomohol.
 
A aktuálna výkonnosť tohto futbalistu je veľmi slabá. Už v Žiline tréner belasých Jozef Valovič spomínal, že od neho čakajú výrazne viac. No v nasledujúcom pohárovom zápase v Novom Meste nad Váhom bol úplne katastrofálny. To iba potvrdzuje fakt, že veľká investícia ešte neznamená veľký zisk. A toto platí všade vo svete.
 
Honor najdrahšieho, totiž veľa hráčov nedokáže uniesť. Je to pre nich veľká príťaž, keďže z každej strany sú na nich veľké očakávania. Ako sa s tým vyrovnaná Gareth Bale, ešte nevieme, ale veľa bude záležať od jeho hlavy. Pretože hlavne v nej sa všetko odohráva.
 
V diskusií sa vyjadrite, či Baleovi veríte, alebo nie.