Main Content

Súboj gigantov Bayern Mníchov - Chelsea Londýn už dnes večer!

piatok, 30. august 2013 14:41 | Autor: Erik Tejedi

Súboj gigantov Bayern Mníchov - Chelsea Londýn už dnes večer!
Súboj gigantov Bayern Mníchov - Chelsea Londýn už dnes večer! | zdroj: © TASR

Už dnes večer sa v pražskej Eden Aréne stretne dvojica Bayern Mníchov – Chelsea FC v súboji o európsky superpohár 2013. Oň tradične koncom leta bojuje víťaz poslednej edície Ligy majstrov s víťazom Európskej ligy.

Zápas bude mať o to väčší náboj, že sa jedná o reprízu predposledného finále Champions League a taktiež o prvý duel Guardiolu s Mourinhom po ich odchode z Primera División.

Bavorský veľkoklub nastúpi do duelu ako mierny favorit, veď v uplynulej sezóne vyhral všetko čo sa dalo – Bundesligu, DFB Pokal aj Ligu majstrov. Tzv. „triple“ však Bayern vyhral pod vedením Juppa Heynckesa. Guardiola zatiaľ u priaznivcov takú dôveru nemá.

Ako náhrada za nemeckého kouča Heynckesa bol Guardiola oznámený už v januári a do Bayernu so sebou prinášal i obrovské očakávania. Tie však podobne ako záložníci Thiago Alcantara a Mario Gotze doteraz nenaplnil, skôr sa snaží priniesť do mužstva pekný futbal než víťazstvá. Dôkazom toho je aj posledný zápas s Freiburgom, ktorému síce Mníchovčania vládli, no odniesli si z neho len bod. Výhra nad Borussiou Monchengladbach v úvode nového ročníka bola tiež len otázkou šťastia a tak sa núka otázka, či je Guardiola ten pravý ... Jeho klub navyše už o jeden superpohár v tejto sezóne prišiel a to o ten domáci. V ňom hráči Borussie Dortmund zdolali v odvete finálového zápasu Ligy majstrov Bayern 4:2.

Posledný zápas týchto dvoch gigantov skončil víťazstvom „Bluesmanov“ nad „die Bayerns“ a to rovno vo finále Ligy majstrov. Londýnsky klub zo Stamford Bridge po Drogbovej penalte získal historicky prvú „ušatú“ trofej a do dnes to môže považovať za svoj najväčší úspech.

Od tejto doby sa toho však veľa zmenilo. Ani u jedného celku nie je ten istý tréner a oba kluby za sebou majú výdatné nákupy. Do mníchovskej Allianz Areny zavítalo španielske duo Javi Martinéz - Thiago Alcantara, ktoré doplnili “Dortmundčan“ Mario Gotze, zadák Dante či kanonier Mario Mandžukič. Mužstvo oslabil len očakávaný odchod Maria Gómeza do Fiorentiny.

Do londýnskej štvrti Fulham od mája 2012 zavítal Eden Hazard, Demba Ba, André Schurrle, Marc Schwarzer či talentovaný Brazílčan Oscar. „The Blues“ naopak prišli o Dididera Drogbu, Salomoneho Kaloua, Daniela Sturridgeho či Francúza Florenta Maloudu. Na trénerskú lavičku zasadol „The Special One“ José Mourinho, ktorého výkony zatiaľ vôbec nie sú zlé. Chelsea vyhrala dva z troch ligových zápasov a na svojom konte má sedem bodov, s ktorými vedie tabuľku Premier League. Pravda Cheslea má na konte o zápas viac ako konkurencia.

Vďaka dobrej forme Mourinhových zverencov by sa  nemal zopakovať minuloročný superpohár, v ktorom Atlético Madrid uštedrilo „modrým“ nakladačku 4:1. Radamel Falcao, ktorý medzitým tiež zmenil dres, vtedy strelil všetky štyri góly do siete Petra Čecha.

Zápas sa začína o 20.45. V Prahe očakávame vyrovnané stretnutie, v ktorom by mohlo padnúť mnoho gólov.