Main Content

KHL: Žerdev v Leve nečakane skončil, klub si na dva roky upísal O'Byrnea

pondelok, 2. september 2013 14:05 | Autor: TASR

Praha 2. septembra (TASR) - V kádri HC Lev Praha nečakane skončil útočník Nikolaj Žerdev. Skúsený ruský reprezentant tak vydržal v tíme účastníka Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) iba niekoľko týždňov.

"Nikolaj za nami prišiel s prosbou o ukončenie kontraktu. V Prahe je odlúčený od rodiny a chce sa vrátiť do Ruska. Po rozhovore s prezidentom klubu a trénermi sme sa mu rozhodli vyhovieť," zdôvodnil v tlačovej správe pre TASR jeho odchod športový riaditeľ Rašid Chabibulin.

Vedenie pražského klubu zároveň uzatvorilo dvojročný kontrakt s kanadským obrancom Ryanom O'Byrneom. Naopak v mužstve skončil svoje pôsobenie Švéd Mathias Porseland, ktorý mieri do Vladivostoku v rámci výmeny v 5. kole draftu v roku 2014.

Kanadského beka v roku 2003 draftoval zo 79. miesta tím NHL Montreal Canadiens. O tri roky s ním podpísal nováčikovský kontrakt, do prvého mužstva sa ale neprebojoval. Prvú sezónu v seniorskom hokeji odohral v AHL za Hamilton Bulldogs, s ktorým sa stal víťazom Calder Cupu. Navyše ho vybrali do All-Star Games AHL. V sezóne 2007/2008 sa už ale štartu v NHL dočkal. Dve sezóny striedal tímy Hamiltonu a Montrealu, aby nakoniec celú sezónu 2009/2010 odohral v drese Canadiens.

Defenzívneho 29-ročného obrancu v piatej sezóne v organizácii Montrealu vytrejdovalo Colorado. Za tým Avalanche odohral celú nasledujúcu sezónu. Počas výluky NHL v sezóne 2012/2013 si najskôr vyskúšal post trénera, keď sa pripojil k trénerskému štábu Victoria Grizzlies. Ku konci výluky ešte stihol 16 zápasov za Floridu Everblades, následne sa znova vrátil do Colorada, kde ale sezónu nedokončil. V polovici ročníka ho vedenie vymenilo do Toronta Maple Leafs, kde stihol odohrať osem zápasov a pripísal si dva body.