Main Content

Džudo: Cez víkend v Bratislave EP, "Chceme v tom pokračovať," tvrdí Krišanda (2)

streda, 4. september 2013 15:05 | Autor: TASR

Bratislava 4. septembra (TASR) - Bratislava bude tento víkend dejiskom zaujímavého džudistického podujatia. Turnaj významnejšieho európskeho rangu na Slovensko zavíta po prvý raz od roku 1999, vstup na Európsky pohár do HANT arény na Pasienkoch je voľný.

"Na myšlienke dostať na Slovensko významný turnaj pracujeme už od roku 2010. Myšlienka sa vydarila, chceme v usporadúvaní Európskeho pohára pokračovať aj v budúcich rokoch a postupne naň dostať čo najviac kvalitných pretekárov, vrátane medailistov z MS a ME," informoval v stredu na tlačovej besede v hoteli Gate One predseda Slovenského zväzu džuda Ján Krišanda.

Na EP sa predstaví 235 džudistov z 18 krajín sveta. Okrem slovenskej jednotky Milana Randla, ktorý teraz oddychuje po minulotýždňových MS v Rio de Janeiru, bude štartovať takmer celá slovenská špička, vrátane profesionálov z Dukly Banská Bystrica. Pre juniorov pôjde o poslednú previerku pred nadchádzajúcim európskym šampionátom v Sarajeve.

Športovci a športovkyne budú súťažiť v 7 kategóriách podľa hmotnosti. Súťaže odštartuje v sobotu aj v nedeľu o 10.00, finálový blok sa uskutoční okolo 14.00. Zdolaní štvrťfinalisti sa ešte stretnú v opravách, pričom ich víťazi budú bojovať o bronzovú medailu so zdolanými semifinalistami.

Do Bratislavy pricestujú vo funkcii trénerov viacerí bývalí špičkoví džudisti. V talianskej výprave to bude olympijský víťaz zo Sydney 2000 Giuseppe Maddaloni, v britskej medailista z ME a MS Euan Burton. Svojich zverencov privedie na tri nové žinenky tatami aj strieborný olympionik z Atén 2004 Jozef Krnáč, tréner mládežníckej reprezentácie SR. "V džude sa od roku 2004 zmenili mnohé veci. Zmenili sa pravidlá, pribudli nové súťaže. Presadiť sa na špičkovej úrovni je veľmi ťažké."

Bratislavský turnaj je jedným z desiatich v Európe, v ktorých sa získavajú body do európskeho rebríčka.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o 2. odsek, v 3. odseku, o 5. a 6. odsek