Main Content

Olympijské: Dosluhujúci prezident MOV Rogge: "Nehovorím zbohom"

štvrtok, 5. september 2013 12:05 | Autor: TASR

Buenos Aires 5. septembra (TASR) - Obdobie Jacquesa Roggeho vo funkcii prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa po 12 rokoch blíži ku koncu. Už o pár dní spozná verejnosť meno nového šéfa olympionikov.

"Nechcem sa pozerať do minulosti, teraz sa pozerám už len do budúcnosti. Nehovorím zbohom. Splnil som si svoje povinnosti a urobil som, čo som mal. A či mi práca prinášala radosť? Nie vždy. Či to bolo vzrušujúce? Jednoznačne," uviedol pre agentúru dpa 71-ročný Belgičan, ktorý naďalej ostane čestným členom výboru a (Z)OH plánuje navštevovať aj v budúcnosti.

Podľa vlastných slov ho práca oberala najmä o spánok, ale s odvedenou robotou je spokojný. Zároveň odmietol komentovať kandidátov o organizovanie OH 2020 (Madrid, Tokio, Istanbul, pozn.) a takisto sa nevyjadril ani k šiestim uchádzačom o post prezidenta MOV. "Myslím si, že môj nástupca bude čeliť rovnakým problémom a výzvam, ako čelil môj predchodca Juan Antonio Samaranch a ako som čelil ja. Nie je jednoduché zorganizovať kvalitné OH, aj preto si myslím, že tie problémy sa nebudú moc líšiť," dodal dosluhujúci šéf MOV, ktorý bol vo funkcii od roku 2001.

Voľba nového prezidenta na nasledujúce osemročné obdobie sa uskutoční v utorok. Na miesto si brúsi zuby šestica kandidátov - viceprezident Nemec Thomas Bach, viceprezident Ng Ser Miang zo Singapuru, riaditeľ finančnej komisie Richard Carrion z Portorika, člen Výkonného výboru Sergej Bubka z Ukrajiny, šéf Medzinárodnej boxerskej federácie (AIBA) C.K. Wu z Taiwanu a Švajčiar Denis Oswald, prezident Medzinárodnej veslárskej federácie.