Main Content

KHL: Slovanisti nabrali kurz Doneck, Čada: "Musíme byť odvážni a nebojácni"

štvrtok, 5. september 2013 16:05 | Autor: TASR

Bratislava 5. septembra (TASR) - Hokejisti Slovana Bratislava odleteli vo štvrtok popoludní na svoj prvý trip v novej sezóne KHL. Na palube lietadla bolo dokopy 26 hráčov, medzi nimi aj Peter Ölvecký, ktorý sa vystrábil po ľahšom zranení, a tiež Čech Michal Vondrka, ktorý vynechal pre reprezentačné povinnosti posledné dva zápasy "belasých" v European Trophy. Okrem brankárskej dvojice Jaroslav Janus, Miroslav Kopřiva odcestoval aj mladík Denis Godla.

Zverenci trénera Rostislava Čadu odohrajú úvodný zápas na tripe v piatok o 18.00 SELČ na ľade Donbassu Doneck, teda proti tímu, s ktorým súťaž začali aj vlani. Vtedy slovanisti absolvovali premiéru v KHL v domovskej Slovnaft Aréne a prehrali s ukrajinským mužstvom 2:4. "Štart KHL v domácom prostredí má svoje výhody aj nevýhody. Doma je to veľká podpora divákov, ktorá dokáže hnať hráčov do veľkých výkonov, čo môže byť niekedy zaväzujúce a môže byť z toho zrazu nevýhoda. Bol by som rád, aby sa toto potvrdilo v Donecku. Donbass začína doma, má veľké očakávania. My tam budeme potrebovať odvážny, sústredený a nebojácny výkon," uviedol tréner Čada na predsezónnej tlačovej konferencii.

Pozitívnym signálom pred štartom KHL boli výsledky Slovana v European Trophy. "Príprava splnila to, čo sme od nej očakávali. Hrali sme v takej pohode, akú potrebujeme v prvom zápase. Potešujúce je, že v spomínaných dueloch sme predviedli veľmi dobré riešenia niektorých herných situácií, no bezpodmienečne musíme popracovať na hre v obrane," pokračoval český tréner, ktorý neprezradil, koho z dvojice Janus - Kopřiva postaví v piatok od začiatku do bránky. Slovan mieri do Donecku s víťaznými ambíciami. "Ja si dávam za cieľ v každom zápase uspieť a bude tomu tak aj na prvom tripe. Očakávajú to od nás fanúšikovia i médiá," vyslovil sa Čada.

Doneck získal počas leta viacero zaujímavých posíl, najväčšiu pozornosť púta dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Ruslan Fedotenko. Skúsený krídelník, ktorý má na konte 971 zápasov v NHL, pôsobil v Donecku už počas lockoutu, v lete sa vrátil na Ukrajinu už natrvalo. Ďalšou posilou je Michael Leighton, ktorý bude robiť konkurenciu na brankárskom poste hrdinovi z MS 2012 Jánovi Lacovi. Medzi obrancami v minulej sezóne bodovo vyčnieval slovenský bek Peter Podhradský (10+11), v kádri je aj jeho mladý krajan Tomáš Matoušek. V tíme pokračuje najproduktívnejší hráč Donecku v minulom ročníku Jevgenij Dadonov, českí reprezentanti Lukáš Kašpar a Václav Nedorost či kanadský útočník Randy Robitaille, ktorý v NHL odohral vyše 500 duelov.

Stúpajúcu formu potvrdili hráči Donecku krátko pred začiatkom sezóny víťazstvom na domácom turnaji Donbass Open, v generálke na KHL zdolali nováčika súťaže z Vladivostoku 3:2. V minulej sezóne bojoval Donbass o postup do play off až do úplného záveru základnej časti, nakoniec obsadil v Západnej konferencii 9. miesto, keď mu postup do vyraďovacích bojov ušiel o jediný bod. Neúspech si odniesol slovenský tréner Július Šupler, ktorého na lavičke nahradil Andrej Nazarov.

Po zápase s Donbassom sa hráči Slovana presunú do Moskvy, kde ich v nedeľu o 15:00 SELČ čaká domáci Spartak. Na záver turné nastúpia v utorok o 18:00 SELČ proti Dinamu Minsk. Z bieloruskej metropoly sa vrátia do Bratislavy v noci z utorka na stredu a už vo štvrtok po rannom tréningu odcestujú autobusom na duel proti nováčikovi KHL Medveščaku Záhreb, ktorý je na programe v piatok o 19:30.

Zoznam hráčov Slovana na úvodnom tripe (zdroj: hcslovan.sk):

brankári - Godla, Janus, Kopřiva

obrancovia - Brejčák, Kutlák, Mihálik, Mojžíš, Sersen, Sigalet, Škoula, Štajnoch

útočníci - Bakoš, Bartovič, Bližňák, Daňo, Hudáček, Kolena, Kudrna, Kukumberg, Miklík, J. Mikúš, T. Mikúš, R. Mráz, Netík, Ölvecký, Vondrka