Main Content

Olympijské: Bachovi gratulovali Merkelová aj Beckenbauer (2)

utorok, 10. september 2013 20:05 | Autor: TASR

Berlín 10. septembra (TASR) - Nemecká kancelárka Angela Merkelová bola medzi prvými, kto gratuloval Thomasovi Bachovi k zvoleniu za prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Bývalému olympijskému víťazovi v šerme zablahoželal aj legendárny futbalista Franz Beckenbauer.

"Vaša voľba na najvýznamnejší post v športovej politike dokazuje akú skvelú prestíž a pozíciu máte v rámci olympijskej rodiny," povedala podľa stanoviska Nemeckej vlády Merkelová svojmu krajanovi. "Som veľmi šťastná, že Nemecko bude mať vďaka vám zastúpenie na medzinárodnom poli," dodala a zapriala mu veľa šťastia do jeho osemročného mandátu.

"Poznám Thomasa 40 rokov a som veľmi šťastný, že sa dostal na post lídra svetového športu. Gratulujem mu," povedal podľa agentúry dpa Beckenbauer, ktorý doviedol Nemecko k titulu majstrov sveta ako kapitán aj ako tréner.

Päťdesiatdeväťročnému Bachovi gratulovali aj viaceré osobnosti nemeckého športu a politickej scény, portál Bild na svoje stránke uviedol veľký titulok "Olympijský boh je Nemec". Nemecký minister vnútra Hans-Peter Friedrich, pod ktorého kompetenciu patrí aj šport, označil voľbu Bacha za "historickú udalosť", minister zahraničných vecí Guido Westerwelle to považuje za "česť pre celú krajinu." Líderka Strany zelených Claudia Roth si myslí, že Bacha čaká neľahká úloha.

Členka MOV Claudia Bokelová neskrývala radosť: "Prezident MOV je Nemec, čo viac si môžeme želať! Je to fantasické." Z Bachovho triumfu mali radosť aj členovia Nemeckého olympijského výboru (DOSB), ktorého bol Bach šéfom, ale mali zmiešané pocity, pretože na jeho mieste musia nájsť náhradu. "Stratili sme fantastického prezidenta, ale samozrejme, že sa tešíme, že na čele MOV bude Nemec," povedal generálny riaditeľ DOSB Michael Vesper.

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená v 1. odseku a o 3., 4. a 5. odsek