Main Content

Analýzy NHL: Dnes tipujeme Atlantu s Washingtonom a Red Wings s Anaheimom

piatok, 8. október 2010 15:19 | Autor: TASR

Analýzy NHL: Dnes tipujeme Atlantu s Washingtonom a Red Wings s Anaheimom
Analýzy NHL: Dnes tipujeme Atlantu s Washingtonom a Red Wings s Anaheimom | zdroj: SITA

Najlepšia hokejová liga na svete sa už rozbehla a každodenná dávka zápasov je v tejto súťaži priam samozrejmosťou. Dnes sme pre vás vybrali dve stretnutia, v ktorých sa predstavia veľký favoriti proti slabšiemu priemeru. Najväčšia pozornosť sa upriami na najlepšieho kanoniéra posledných rokov Alexandra Ovechkina.


Atlanta Trashers vs. Washington Capitals


V Atlante sa dnes v noci odohrá duel dvoch tímov z tej istej divízie a tak bude určite na čo pozerať. V minulej sezóne sa tieto dve mužstvá stretli celkom šesť krát a Atlanta ťahala vždy za kratší koniec. Inak tomu nebude asi ani dnes, pretože Trashers nedokázali vyhrať ani jedno zo šiestich prípravných zápasov. Päť krát prehrali v riadnej hracej dobe a iba raz bodovali za prehru v predĺžení. S celkovým skóre 10 : 18 sa Atlanta umiestnila na poslednom mieste východnej konferencie, čo sa prípravy týka. Pritom v lete sa organizácia Trashers posilnila hneď o štvoricu hokejistov, ktorí v minulej sezóne vyhrali Stanley Cup. Hráči ako Byfuglien, či Andrew Ladd, by mohli povzniesť hru tohoto tímu na vyššiu úroveň. Bodovanie v príprave vyhral Bryan Little, autor štyroch bodov (1+3) v piatich dueloch. V bránke zvedú súboj o post jednotky dvojica Pavelec, Chris Mason, ale ani jednému nevyšli predsezónne zápasy podľa predstáv.

Do Atlanty príde odohrať svoj prvý zápas v novej sezóne silný Washington. Ten v lete neurobil žiadne zásadné zmeny v kádri a tak sa zaradil medzi veľkých favoritov na zisk Stanley Cupu. Hokejisti z hlavného mesta USA vyhrali v príprave päť zo šiestich zápasov, pričom je zaujímavé, že Alexander Ovechkin nestrelil v troch prípravných dueloch ani jeden gól, ale pridal „aspoň“ päť asistencií. Rozhodne bude zaujímavé sledovať, či Ovechkin začne úradovať hneď od začiatku, alebo či bude potrebovať niekoľko dní na rozbeh, ako tomu bolo v predchádzajúcich sezónach. Dobrú formu ukázali aj hráči ako Sjomin (2+3), Backstrom (3+1), či ofenzívne ladený obranca Mike Green (1+3). V bránkovisku disponuje Washington dvomi mladými gólmanmi, medzi ktorími sa podobne ako v Atlante odohrá súboj o post brankárskej jednotky. Rus Varlamov aj Čech Neuvirth na to predpoklady rozhodne majú.
Atlanta síce začína novú sezónu pred vlastným publikom, ale proti silnému Washigtonu jej to asi nebude nič platné. Očakáva sa jasná výhra Capitals a to aj s viacgólovým rozdielom.


Detroit Red Wings - Anaheim Ducks

Červené Krídla patria každoročne k top favoritom na celkové prvenstvo. Ani túto sezónu tomu nebude inak, pretože Detroit disponuje velkým množstvom hviezd na svojej súpiske. Mužstvo ostalo počas celého leta bez väčších zmien a okrem toho sa po ročnom angažmá v ruskej KHL, vrátil do útoku šikovný Hudler a z Dallasu prišiel veterán Mike Modano. V príprave to však Detroitu nešlo tak, ako by si v Hockeytowne predstavovali. Z ôsmich stretnutí dokázali Red wings vyhrať iba tri, pričom päť krát na svojho súpera nestačili. Okrem toho ani celkové skóre 23 : 31, nie je práve oslnivé. V tomto prípade to však ešte nemusí nič znamenať, veď hráči ako Zetterberg, Datsyuk, Franzen či Lindstrom, predstavujú to najlepšie, čo liga má. Kanadské bodovanie v prípravných zápasoch vyhral obranca Brian Rafalski (2+5) a v bránke sa najviac darilo klubovej jednotke Jimmymu Howardovi, ktorý zaznamenal dve výhry a dve prehry.

Úvodný zápas novej sezóny odohrá aj klub z Kalifornie. Anaheim sa v minulom ročníku nezmestil do play off a tak má o motiváciu určite postarané. Predsezónne zápasy ale ukázali, že Káčeri majú od ideálnej formy stále ďaleko. Ich bilancia sa zastavila na troch výhrach a štyroch porážkach s celkovým skóre 20 : 28. Individuálne sa predviedol v skvelej forme Ryan Getzlaf, autor deviatich bodov (2+7) z piatich zápasov. Strelecky sa najviac darilo Coreymu Perrymu, ktorý si pripísal až päť presných zásahov. Za zmienku stojí určite aj fakt, že Teemu Selanne ostal na slnečnom pobreží ešte jeden rok. Brankári sa naopak v príprave veľmi nevyznamenali, keď jednotka v podobe švajčiara Jonasa Hillera doviedla iba jedno stretnutie zo štyroch do víťazného konca.

Úvod sezóny nám vždy prinesie niekoľko prekvapení, ale v tomto stretnutí by určite mali mať navrch hokejisti Red Wings, ktorí hrajú navyše pred vlastným publikom. Pravdepodobne môžeme očakávať aj víťazstvo s väčším rozdielom.