Main Content

Slovenský futbal iba dobehla jeho neschopnosť

piatok, 13. september 2013 10:36 | Autor: Filip Chudý

Slovenský futbal iba dobehla jeho neschopnosť
Slovenský futbal iba dobehla jeho neschopnosť | zdroj: © TASR

Slovenským futbalom otriasa najväčší korupčný škandál. Je dobré, že niečo také prasklo, ale aj tak sa to nemalo stať. Lenže slovenské prostredie priam vytvorilo možnosti, aby sa diali takéto nekalé praktiky.

Komentár Filipa Chudého
 
Futbal je spoločenský fenomén. Práve v ňom sa ukazuje úroveň prakticky každej krajiny sveta. Ak funguje krajina, tak funguje aj futbal. Ak je krajina prehnitá, tak je prehnitý aj futbal. Toto platí všade vo svete a Slovensko sa v tomto vyníma.
 
Naša spoločnosť je chorá. Takže neprekvapuje, že aj futbal. Lenže náš futbal sa dlhodobo nelieči, občas síce prídu záblesky, ale v konečnom účtovaní zatiaľ nič nepomáha. Hlavnými liečiteľmi by mali byť SFZ a tiež ÚLK, lebo v tomto prípade hovoríme hlavne o profesionálnom futbale. Lenže práve obe tieto organizácie spáchali v lete vlastné (koľké, že už?) harakiri.  
 
DAC Dunajská Streda patrí do najvyššej súťaže, ale pri takomto fungovaní nie! Hráči tam dlhodobo nedostávajú načas peniaze, štadión je v dezolátnom stave, často aj bez energií, a jediné čo v tomto klube naozaj funguje, sú iba sľuby iránskeho majiteľa. No aj napriek tomu, tento klub dostal všetky potrebné pečiatky a mohol začať opätovne pôsobiť v Corgoň lige. A týmto si dal slovenský futbal vlastný gól!
 
Netrvalo dlho, a štyria hráči (Fodrek, Obžera, Velický, Fišan) radšej sami odišli, lebo ich už nebavilo počúvať iba sľuby. Ale stále je to nič oproti tomu, čo urobilo iné kvarteto tohto klubu. Hodúr, Dian, Božoň a Čech Huber sa rozhodlo prijať ponuku na zárobok. Keďže ich klub neplatil, tak si na ňom zarábali inak. A týmto poškodili celý náš futbal. A bývalí hráči, ktorí to celé z Ázie sprostredkovali (Žiga, Rák, Dirnbach), samozrejme, tiež.
 
Nebudem vynášať nad nimi trest, na to máme iné orgány, len verím, že budú naozaj poriadne potrestaní. Toto bol totiž pokus o vraždu nášho futbalu. Ten síce prežije, ale ak chce konečne začať normálne plnohodnotne žiť, tak sa musí výrazne zmeniť. Dlhodobé obchádzanie pravidiel nás doviedlo až do tejto situácie. Musíme skoncovať so všetkými výnimkami, na ktoré sme si už zvykli, a musíme nastaviť fungujúci systém, ktorý niečo takéto nedopustí.

Toto totiž prioritne nie je vina nejakej ázijskej stávkarskej mafie, ani bývalých hráčov, ktorí sa dokážu obohacovať už iba takto, a ani tých súčasných, ktorí chceli konečne vidieť peniaze po niekoľkých mesiacoch, toto je vina systému, v ktorom sa nachádza celý náš futbal a spoločnosť tiež.
 
V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o tejto kauze vy?