Main Content

280. pražské derby aj so slovenským rukopisom

piatok, 4. október 2013 12:14 | Autor: Branislav Lipták

280. pražské derby aj so slovenským rukopisom
280. pražské derby aj so slovenským rukopisom | zdroj: www.slavia.cz

Na štadióne, kde sa pred mesiacom radovali hráči Bayernu Mníchov zo zisku európskeho Superpophára sa v sobotu 31. septembra uskutočnilo 280. vydanie najväčšieho futbalového derby v Československu.

Slavia Praha na domácom štadióne v Edene privítala aj s početnou slovenskou enklávou odvekého rivala zo Sparty. V drese domácej Slavie pôsobí až šesť slovenských reprezentantov, ktorý tvoria kostru pražského klubu.

Derby sa hralo pred skvelou takmer 16 tisícovou kulisou, ktorá vytvorila elektrizujúcu atmosféru. Domáci hráči mali v prvom polčase územnú prevahu, ale svoje šance nedokázali premeniť. Po zmene strán prišiel trest, keď hráči Sparty strelili dva góly a emóciami nabitý zápas pre seba získali v pomere 2:0. Do derby zápasu sa zapojili štyria slovenskí futbalisti „sešívaných“ zo Slavie – brankár Matej Rakovan, záložníci Martin Juhar a Karol Kisel a na hrote útoku bojoval Dávid Škutka, ktorý do Prahy prichádzal ako jeden z najlepších kanonierov slovenskej ligy.  Slavia sa však už rok v českej lige trápi a momentálne je na predposlednom 15. mieste. Ani slovenskému útočníkovi sa zatiaľ v slavistickom drese nedarí podľa jeho predstáv.

Do Prahy ste prišli s povesťou kanoniera, no v Slavii sa Vám strelecky až tak nedarí, čim to je?
Prišiel som tu s určitými očakávaniami a bol to pre mňa krok v pred a neľutujem, že som tu. Časom uvidíme ako sa to vyvinie, budem na sebe pracovať . Dúfam, že sa to obráti a budem dávať góly.
 
Slavia sa momentálne trápi, doma ste v tejto sezóne ešte nevyhrali. Kde vidíte príčiny neúspechu?
Zatiaľ sa trápime. Snažíme sa s tým niečo robiť a dúfame, že s príchodom nového trénera sa to zmení. Takéto situácie som zažil aj v Košiciach a treba stále veriť, že prídu lepšie časy.
 
Trénerom reprezentácie sa pred časom stal Ján Kozák st. Vy ste pod jeho vedením hrávali, čo vravíte na jeho angažovanie?
Prajem mu to a som rád, že tam je. Je to samozrejme pocta pre každého trénera viesť slovenskú reprezentáciu. Keď trénoval Košice, tak sa nám darilo a verím, že sa bude dariť aj reprezentácii.
 
Je možné pražské derby porovnať s derby zápasmi na Slovensku?
Sú derby a derby. Ale toto pražské je najväčšie a najkrajšie, čo som zatiaľ mohol zažiť a hrať. Je to trochu o niečom inom ako na Slovensku.
 
Pripravovali ste sa nejako špeciálne na toto derby pražských klubov?
Je to špecifická záležitosť a v takých zápasoch sa človek nabudí. Od kapitána Karola Kisela až po trénera sme všetci chceli uspieť. Týmto zápasom sme si chceli udobriť i vzťahy s fanúšikmi lebo to bol dôležitý zápas aj pre nich. Mrzí nás to, že to dnes nevyšlo.
 
Na ďalší zápas cestujete do Plzne, kde takisto ako v Slavii pôsobí početná slovenská družina. Budete sa pred zápasom vzájomne hecovať?
Som tu ešte krátko a nie som veľmi v kontakte s chlapcami. Pre nás je každý zápas dôležitý. Musíme sa všetci zodpovedne pripraviť a podať maximálny výkon, aby sme v tomto zápase bodovali.
 
Čo podľa Vás bude platiť na silnú slovenskú útočnú silu, ktorá v Plzni je? 
To je asi otázka na trénera, akú zvolí taktiku. Uvidíme v akom zložení do Plzne pôjdeme. Musíme byť hlavne pozorní v obrane, pretože proti Sparte to bolo zlé. Dopustili sme sa individuálnych chýb, z ktorých rezultovali štandardné situácie a góly. Ale taký je futbal a my musíme hlavne zdvihnúť hlavy a ísť ďalej.