Main Content

Premier League čaká dosť možno najvyrovnanejšia sezóna v histórií

sobota, 5. október 2013 08:14 | Autor: Jakub Vaverka

Premier League čaká dosť možno najvyrovnanejšia sezóna v histórií
Premier League čaká dosť možno najvyrovnanejšia sezóna v histórií | zdroj: © TASR

Anglická Premier League má za sebou prvých šesť kôl a aj keď sa hovorí, že na tabuľku sa oplatí pozerať až po desiatom kole, už teraz sa dá zo zoznamu najlepších určiť, aké sú ambície jednotlivých klubov. Úvodné kolá zároveň naznačili, že rozhodne nepôjde o spanilú jazdu jedného tímu, ako tomu bolo v sezóne 2012/2013.

Komentár Jakuba Vaverku

Aktuálna sezóna Premier League môže byť najvyrovnanejšou v histórii. Väčšina tímov svoje kádre oproti minulej sezóne skvalitnila, čo do nabitej ligy prinieslo ešte väčšiu kvalitu. Ako príklad nám môže poslúžiť Titanicom preslávený Southampton, ktorý minul na nových hráčov približne 50 miliónov libier. 

Doterajším lídrom anglickej ligy je londýnsky Arsenal, ktorý sezónu začal najhoršie ako mohol, prehrou na domácej pôde s Aston Villou 1:3. Od tohto zápasu však Gunners vyhrali päť zápasov v rade, životnú formu chytil waleský záložník Aaron Ramsey a ako geniálny sa ukázal nákup Mesuta Ozila z Realu Madrid. V oboch prípadoch sa ukazuje inteligencia a cit trénera Wengera. Ramsey sa pred pár rokmi ťažko zranil a v súvislosti s jeho menom sa hovorilo aj o konci kariéry, no francúzsky kouč AFC vložil do hráča svoju dôveru a v momentálnej forme je z neho jeden z najlepších hráčov ligy. V Ozilovom prípade Wenger správne vycítil, že má po dlhej dobe možnosť kúpiť drahého hráča, ktorý mu dokáže tieto peniaze splatiť.

Priebežnú druhú priečku drží Liverpool spolu s naším Martinom Škrtelom, ktorý taktiež vo skvelom svetle zachytil úvod sezónu. The Reds našli nového strelca v podobe Daniela Sturridgea, zabúdať nemôžeme ani na bombardéra Suareza a stále lepšie hrajúceho Coutinha. Medzi troma žrďami LFC stojí belgický brankár Simon Mignolet, ktorý zatiaľ inkasoval len štyri góly! Tréner Rodgers však stojí pred výzvou v podobe stabilizácie výkonov svojho tímu, pretože ašpirantovi o titul by sa nemalo stávať, že dokáže poraziť Manchester United a o pár týždňov doma prehrať na nulu so Southamptonom.

Tretí je londýnsky Tottenham. Družina okolo majiteľa Daniela Levyho a ambiciózneho trénera Andrého Villasa Boasa v lete síce prišla o Garetha Balea, no nahradila ho dostatočnou kvalitou v podobe Paulinha, Eriksena, či Lamelu. Vo výbornom svetle sa ukazujú aj viacerí mladíci, vyniká hlavne nemecký talent Lewis Holtby. V bráne Villas Boas našiel oporu v podobe Llorisa a Spurs sa naučili vyhrávať aj ťažké zápasy, v ktorých v minulosti nedominovali. Či im to bude v nabitej konkurencii stačiť na zisk titulu je málo pravdepodobné, ale na Ligu majstrov by to Kohútom vydať malo. 

V tabuľke Premier League nasledujú Everton (12 bodov), Chelsea (11) a Southampton (11). Veľmi zaujímavé bude sledovať predovšetkým The Saints, ktorí nemajú v boji na špici takpovediac čo stratiť plus aktuálna piata priečka sa istotne máli Londýnčanom zo Stamford Bridge. Pre úplnosť pripomeňme, že Manchester City je aktuálne ôsmy a United sú dokonca až dvanásti. Oba kluby z Manchestru majú pritom len tie najvyššie ciele.

Reálni adepti na titul sú Arsenal, Liverpool, Chelsea, Tottenham a Manchester City. Pre Kanonierov a The Reds hovorí zohratosť a hlad po väčšom úspechu, pre Man City a Chelsea zas hviezdami nabité a široké kádre plné skúsenosti. Spurs môžu vyťažiť z toho, že sa s nimi akosi tradične do boja o prvenstvo neráta a konkurenciu môžu šokovať. A Manchester United? Ten nás zatiaľ svojimi výkonmi nepresvedčil.