Main Content

BOX: Kličko vs. Povetkin. Zápas roka už dnes!

sobota, 5. október 2013 13:18 | Autor: Jakub Mihálik

BOX: Kličko vs. Povetkin. Zápas roka už dnes!
BOX: Kličko vs. Povetkin. Zápas roka už dnes! | zdroj: © TASR

Dlhú dobu čakali priaznivci boxu a sympatických bratov Kličkovcov na ďalšie vzrušujúce predstavenie legendárnych boxerov v ringu. Dnes, v sobotu 5.10.2013, je na programe zápas Vladimíra proti olympijskemu víťazovi Alexandrovi Povetkinovi z Ruska. A priaznivci boxu už horia nedočkavosťou.

Po súbojoch bratov Kličkovcov s kontroverznými boxermi ako Chisora, či Haye, prichádza konečne súboj, v ktorom sa bude viac boxovať ako hovoriť. Súboj ťažkej váhy medzi Ukrajincom Vladimírom Kličkom a Rusom Alexandrom Povetkinom sľubuje vzrušujúce divadlo dvoch kvalitných boxerov.
 
Súboj bol naplánovaný už pomerne dlho, no už dvakrát bol zmenený dátum jeho uskutočnenia, až sa ustálil na dnešnom dátume. Kličko v zápase obhajuje tituly IBF, WBO, IBO, WBA (Super) proti vyzývateľovi, ktorého najväčším úspechom nie je olympijské zlato, ale nepoškvrnená bilancia 26 výhier z 26 zápasov. 
 
Vladimír Kličko vo svojich 37 rokoch drží bilanciu 60 výhier (53 KO spôsobom) a 3 prehier. V prípade, že dnes ruského soka porazí, čaká ho 18. výhra v rade. Navyše môže predĺžiť svoje kraľovanie, ktoré je historicky druhou najdlhšou sériou v pozícii majstra sveta, lepší bol už len Joe Louis. Mladší z bratov Kličkovcov naposledy prehral v roku 2004, keď ho knockoutoval Lamon Brewster, odvtedy však ukrajinské kladivo ukončilo 11 zápasov z 18 technickým alebo klasickým KO. Aj v dnešnom súboji bude chcieť zúročiť svoju fyzickú prevahu, neprekonateľnú kombináciu ľavého a pravého háku a väčšie skúsenosti.
 
Na druhej strane ringu bude stáť 34-ročný Povetkin, ktorý opasok pre šampiónov vyhral v roku 2011, keď jednoznačným spôsobom porazil Ruslana Chagaeva. Povetkin nikdy v profesionálnej kariére neprehral, hoci blízko strate WBA titulu bol v roku 2012, keď v zápase proti Marcovi Huckovi vyhral len tesnou väčšinou hlasov rozhodcov. Ruský pästiar nastúpi dnes na svoj najdôležitejší zápas kariéry a prvý skutočný test toho, či jeho bilancia 26 výhier obstojí aj proti tým najlepším.
 
Favoritom duelu je jednoznačne ukrajinský šampión, Oceľové kladivo, Vladimír Kličko. Povetkin je nižší, ľahší, má menší dosah, menej skúsenosti a oproti dvom britským boxerom, Chisorovi a Hayeovi, je menej pohyblivý. Napriek tomu budeme sledovať oveľa vyrovnanejší zápas ako tomu bolo v posledných rokoch v prípade Vladimíra Klička a čaká nás veľmi kvalitný box.
 
Súboj sa odohrá dnes, na Olympijskom štadióne v Moskve so štartom o 21:00. Môžete ho sledovať na stanici Dajto alebo si vybrať z množstva internetových prenosov. Komu budete fandiť vy?