Main Content

River Plate vs. Boca Juniors. Zápas, ktorý zahanbí aj El Clásico!

nedeľa, 6. október 2013 12:03 | Autor: Jakub Mihálik

River Plate vs. Boca Juniors. Zápas, ktorý zahanbí aj El Clásico!
River Plate vs. Boca Juniors. Zápas, ktorý zahanbí aj El Clásico! | zdroj: © TASR

Dnes je na programe ďalšie pokračovanie derby zápasu argentínskej ligy medzi Bocou Juniors a Riverom Plate. Zápas, v ktorom ide o život nielen futbalový, ale aj ten ozajstný, prináša náboj, aký nikde inde nenájdete.

Že najslávnejším derby na svete je španielske El clásico medzi Realom Madrid a FC Barcelonou? Oproti tomu, čo sa deje pri najslávnejšom argentínskom zápase, označovanom ako Superclásico, je španielske derby len zápasom oblastnej súťaže. Súboj, ktorý na niekoľko dní rozdelí Argentínu na dva znepriatelené tábory dnes neskoro večer vstúpi do svojho ďalšieho pokračovania.

Keď hovoríme o celej Argentíne, nie sme ďaleko od pravdy. V tejto juhoamerickej krajine totiž 40% obyvateľov fandí práve Boce a 33% Riveru. Viac ako storočná rivalita nie je len futbalovým súbojom, ale celospoločenským fenoménom. Oba kluby vznikli v dokoch Buenos Aires, v časti s názvom La Boca, no River Plate sa v roku 1925 presťahovali do luxusnejšej časti hlavného mesta Argentíny a odvtedy sa fanúšikovské tábory rozdelili na pracujúci ľud, zväčša talianskeho pôvodu (prezývka Janovčania), ktorý fandí Boce a bohatšej časti obyvateľstva, podporujúcej River Plate (Los Milionarios). Tradícia podpory jednotlivých klubov sa však dedí z generácie na generáciu, preto je v súčasnosti spoločenské postavenie jednotlivých fanúšikov rôznorodé.
 
TASR
zdroj fotky: TASR

Zápasy oboch rivalov sú prehliadkou plagátov, transparentov, pokrikov a rôznych chorálov, ktoré celých 90 minút doprevádzajú ohňostroje a neustále lietajúce predmety. Vášeň oboch táborov je obrovská a napätie v hľadisku by sa dalo krájať. Žiaľ, aj história tohto duelu zahŕňa aj smutné kapitoly. V júni 1968 sa pri Superclásicu strhlo davové šialenstvo, ktoré malo za následok 71 mŕtvych a 150 ťažko zranených fanúšikov. Nezriedkavé sú aj rezné rany po súbojoch s nožmi, či všadeprítomné zrážky chuligánov, podporujúcich oba celky.
 
TASR
zdroj fotky: TASR

To podstatné sa však deje na ihrisku. V rámci Superclásica sa v dresoch oboch tímov predstavili tie najväčšie futbalové hviezdy, vrátane Diega Maradonu, Maria Kempesa, Carlosa Téveza, či Radamela Falcaa. Ak raz patríte do kádra jedného zo súperov, do konca života nenávidíte svojho náprotivka. Vášeň na tribúnach je obrovským turistickým lákadlom a nejedna cestovná agentúra ponúka Superclásico ako vrchol svojho sortimentu. Anglický časopis Observer zaradil argentínske Superclásico na vrchol rebríčka „50 športových udalostí, ktoré musíte zažiť predtým, ako zomriete“, keď vyhlásil, že v porovnaní s týmto zápasom vyzerá Old Firm Derby (Celtic vs. Rangers) ako zápas na základnej škole.

Ak zrovna nie ste na juhoamerickom kontinente, pustite si dnešný zápas aspoň na obrazovkách, tá atmosféra a argentínska vášeň sa k vám prenesie aj na takú obrovskú vzdialenosť.