Main Content

NHL: Slovenský súboj v prospech Sekeru, Selänneho návrat do Winnipegu - sumáre

pondelok, 7. október 2013 09:05 | Autor: TASR

New York 7. októbra (TASR) - Dvaja slovenskí hokejisti sa predstavili v troch zápasoch zámorskej NHL v noci na pondelok. Zo súboja obrancov Andrej Sekera - Andrej Meszároš vyšiel víťazne domáci hráč Caroliny, ktorá na svojom ľade zdolala Philadelphiu tesne 2:1. Sekera strávil na ľade 22:17 minút a zaznamenal jeden mínusový bod. Meszároš odohral 18:06 minút, domáceho brankára ohrozil jednou strelou a na trestnej lavici si odsedel dve minúty.

Hurricanes tak dosiahli prvý triumf v sezóne. Víťazný gól strelil veterán Radek Dvořák, ktorý si vybojoval zmluvu v prípravnom kempe. "Skúšku som poňal ako výzvu," uviedol pre zámorské médiá český útočník, ktorý skóroval aj v piatkovom dueli s Detroitom. "Máme za sebou len dva zápasy. Treba naďalej tvrdo 'makať' a sústrediť sa na detaily."

Kanonier Anaheimu Teemu Selänne sa vrátil do Winnipegu, kde začínal svoju profiligovú kariéru. A bol to víťazný "comeback", keďže Ducks vyhrali nad domácimi Jets 3:2. Selänneho, ktorý pri svojej premiérovej sezóne v profilige 1992/93 v drese originálnych Jets zaznamenal fantastických 76 gólov a 132 bodov, privítali miestni fanúšikovia ováciami postojačky a po zápase ho vyhlásili za prvú hviezdu stretnutia, hoci nebodoval. "Chvíľami som mal dojem, že hrám za domáci tím," smial sa fínsky krídelník, ktorý odohral za Jets 231 zápasov. Vo februári 1996 ho vymenili do Anaheimu, v tom istom roku sa "tryskáče" presťahovali do Phoenixu, takže návrat Selänneho na miesto "činu" bol možný až po presídlení Atlanty do Winnipegu. "Fínsky blesk" sa vrátil do Winnipegu už v roku 2011, teraz to bol ale jeho posledný zápas na ľade Jets, keďže Selänne už dávnejšie oznámil, že po sezóne ukončí profesionálnu kariéru. "Fanúšikovia boli neuveriteľní. Návrat mi uľahčili a postarali sa o to, aby som zažil výnimočný večer," rozplýval sa 43-ročný Selänne. Menej radostne bude na svoj jubilejný 300. zápas v NHL spomínať obranca Jets Zach Bogosian. Jeho hrubú chybu využil v 55. minúte na strelenie víťazného gólu Corey Perry a tri a pol minúty pred koncom Bogosian zbytočným faulom a vylúčením pripravil svoj tím o možnosť záverečného náporu.

Hrdinom západokanadského derby Calgary - Vancouver (4:5 pp) bol útočník Canucks Mike Santorelli, ktorý dal dva góly hostí vrátane víťazného v štvrtej minúte predĺženia. Pre Flames to bol prvý domáci zápas od júnových povodní, pri ktorých voda zaplavila halu Scotiabank Saddledome až po ôsmy rad sedadiel.

Sumáre zápasov NHL:

CAROLINA - PHILADELPHIA 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)

Góly: 9. Harrison (R. Murphy, Skinner), 29. Dvořák (Skinner) - 24. L. Schenn (Newbury). Brankári: Chudobin - S. Mason, strely na bránku: 34:18.

WINNIPEG - ANAHEIM 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)

Góly: 10. Ladd (Wheeler, Enström), 17. Ladd (Wheeler, Little) - 11. Perreault (Silfverberg, Lovejoy), 40. Cogliano (Winnik, S. Koivu), 55. Perry. Brankári: Pavelec - Fasth, strely na bránku: 17:34.

CALGARY - VANCOUVER 4:5 pp (1:1, 1:0, 2:3 - 0:1)

Góly: 15. Giordano (D. Jones, Glencross), 32. Backlund (Galiardi, Hudler), 42. Monahan (Stempniak, O'Brien), 60. D. Jones (Hudler, Brodie) - 5. Booth (Garrison, Edler), 46. Hansen (D. Sedin), 50. Santorelli (H. Sedin, Higgins), 57. Weise (Richardson, Hamhuis), 64. Santorelli (Bieksa, Stanton). Brankári: J. MacDonald - Läck, strely na bránku: 36:28.

Slováci v akcii:

Andrej Meszároš (Philadelphia) 18:06 0 0 0 (0) 1 2

Andrej Sekera (Carolina) 22:17 0 0 0 (-1) 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/