Main Content

V roku 1967 Celtic ovládol európsky futbal + VIDEO

pondelok, 7. október 2013 11:46 | Autor: Silvia Petrašková

V roku 1967 Celtic ovládol európsky futbal + VIDEO
V roku 1967 Celtic ovládol európsky futbal + VIDEO | zdroj: celticfcdvds.net

V sobotu 24. mája 2014 sa na lisabonskom Estádio da Luz uskutoční finále tohto sezónnej najprestížnejšej európskej pohárovej súťaže Ligy majstrov. Na miesto z ktorého v roku 1967 vzišiel Celtic Glasgow ako majster niekdajšieho víťaza Európskeho pohára majstrov, si zaspomínal jeho kapitán Billy McNeill.

William „Billy“ McNeill ako kapitán škótskeho Celticu Glasgow priviedol svoj tím vo finálovom zápase Európskeho pohára majstrov na futbalový trón. Pred 45 rokmi sa na lisabonskom Estádio National postavil milánskemu Interu. „Internazionale“ boli v tých časoch známi najmä svojou defenzívnou taktikou a ich manažér Helenio Herrara, bol doslova katalyzátorom ich úspechu.


Celtic pod vedením Jocka Steina však prišiel hrať do Lisabonu útočný futbal. Ten pred finálovým zápasom povedal: „Budeme napádať tak ako ešte nikdy predtým a budeme prvým klubom, ktorý po rokoch opäť privedie európsku trofej do Veľkej Británie.“

Oba tímy boli pred finálovým zápasom poriadne namotivované. Inter Miláno o to viac. O slávne „scudetto“ prišli už v semifinále Coppa Italia. Triumf na európskej pôde bol tak poslednou šancou na záchranu nevydarenej sezóny. Celtic prišiel do finále v úplne opačnej pozícii. Vyhral tak domácu, ako aj oba pohárové súťaže, šancu na „treble“ bola teda lákadlom pre každého.

Inter Miláno vstúpilo do zápasu naplno. Penaltu, ktorú Sandro Mazzala bezpečne premenil si vybojovalo už v siedmej minúte stretnutia. Od tohto momentu prešlo na svoju známu defenzívnu taktiku, no to bola chyba, lebo Celtic bol pripravený útočiť a nakoniec aj vyhrať. V druhom polčase to bola už len šou jedného muža. Tommy Gemmell útočník Celticu pálil z čoho sa len dalo, nakoniec sa mu podarilo dopraviť loptu do siete až v 63. minúte a vyrovnal na 1:1. Hráči Interu Miláno síce bránili nerozhodný výsledok, no proti útočne ladenému tímu škótske majstra im to nebolo nič platné. Posledný finálový úder zasadil v 84.minúte zápasu Stieve Chalmers a Celtic tak mohol oslavovať.

Spomienky na tento nezabudnuteľný moment kariéry má v živej pamäti aj niekdajší kapitán víťazného tímu, Billy McNeill. Dnes už hlavný veľvyslanec Celticu sa pre uefa.com podelil so svojimi pozápasovými pocitmi.

Príchod na štadión a podpora fanúšikov

„Vždy sme si verili, že keď budeme na vrchole svojich možností, môžeme poraziť každého. Samotný fakt, že sa vo veľkom finále postavíme slávnemu Interu Miláno bol úžasný. A len čo sme vošli z tunela, naši fanúšikovia začali hneď spievať a hlasite nás podporovať. Myslím, že práve to nám pomohlo sa už od úvodných minút naštartovať k dobrému výkonu. Boli absolútne úžasní. Nečakali sme, že ich môže do Lisabonu prísť až toľko. No oni chceli byť súčasťou tohto veľkého večera spolu s nami a práve ich podpora nám vtedy veľmi pomohla. Bolo to niečo úžasné, nedokážem ani slovami opísať ako som sa cítil. A práve vtedy som svojim spoluhráčom povedal, že to musíme dokázať a zápas vyhrať pre nich. Nakoniec sa to podarilo.“

Záverečný hvizd a návrat domov

„Všetci robili svoju prácu naplno, tak my na ihrisku ako aj oni na tribúnach. Za stavu 1:1 sme sa však zomkli všetci, nikdy som si nemyslel, že to môže fungovať, no podarilo sa.  Bolo to niečo nádherné, už na letisku nás čakal dav fanúšikov. Sprevádzali nás od letiska, cez London Road až k Celtic Parku. Až v tom momente, sme si všetci uvedomili, aký triumf sme vlastne dosiahli. Boli to naozaj nezabudnuteľné chvíle.“