Main Content

PROFIL: Nová senzácia Manchestru United má meno Adnan Januzaj!

pondelok, 7. október 2013 15:14 | Autor: Jakub Mihálik

PROFIL: Nová senzácia Manchestru United má meno Adnan Januzaj!
PROFIL: Nová senzácia Manchestru United má meno Adnan Januzaj! | zdroj: © TASR

Manchester United vo svojej histórii vyniesol na svetlo sveta niekoľko prvotriednych megatalentov, ktorí v ďalších rokoch opanovali svetový futbal. Tým najnovším prírastkom v rodine hviezd United by mal byť mladučký Adnan Januzaj. Kto to je, odkiaľ prichádza a čoho je schopný?

Adnan Januzaj sa narodil 5.2.1995 v belgickom Bruseli ako syn prisťahovalcov s kosovsko-albánskym pôvodom. Ako desaťročný vstúpil do služieb najslávnejšieho belgického klubu, Anderlechtu Brusel. Po šiestich sezónach v mládežníckych tímoch Fialiek, sa v marci 2011 presťahoval do Manchestru, kde upútal pozorné oko skautov United. Prestupová suma sa pohybovala na úrovni 350 tisíc eur, hoci detaily neboli upresnené. Anderlecht si chcel svoj talent ponechať, veď je známy tým, že príležitosť dáva v seniorskom mužstve aj tínedžerom, no nechceli svojmu odchovancovi stáť v ceste za jeho snom o Premier League. Hoci pozornosť skautov United bola na Januzaja upriamená už oveľa skôr, pravidlo FIFA o tom, že hráči mladší ako 16 rokov nemôžu prestupovať v rámci európskych klubov spôsobilo, že United si museli na belgického rodáka počkať až do dovŕšenia 16. narodenín.
 
zdroj fotky: TASR

Po prestupe na Britské ostrovy sa Adnan dostal do výberu Manchestru do 18 rokov, kde hral v tíme Paula McGuinessa, no už v prvej sezóne utrpel vážne zranenie, kvôli ktorému vynechal podstatnú časť svojej prvej sezóny v Manchestri. Vrátil sa však ešte silnejší a okamžite po zotavení sa dostal do tímu do 21 rokov, čiže manchesterskej rezervy. V minulej sezóne mu dokonca Ferguson pridelil dres s číslom 44, no v sezóne nenastúpil ani na jeden zápas prvého tímu.

Už počas letnej prípravy Januzaj udivoval priaznivcov v rámci ázijského turné Manchestru. Premiéru v rámci ostrých zápasov potom zažil 11.augusta 2013, keď sa predstavil proti Wiganu Athletic v rámci Community Shield, keď striedal Robina van Persieho. Definitívne prenikol do povedomia až tento víkend, keď prerušil mizériu Manchestru a dvoma gólmi otočil výsledok ligového zápasu proti Sunderlandu. Bol len druhým hráčom histórie United, ktorý v ligovom debute skóroval dvakrát. Tým prvým bol istý Ruud van Nisterlrooy, ktorý je na Old Trafforde legendou.

Okamžite po zápase sa vyrojili špekulácie o odchode klenotu United, o ktorého má záujem hneď niekoľko veľkoklubov. Zároveň sa spustila lavína odhadov, ktorý reprezentačný výber si Januzaj vyberie ako svoje budúce pôsobisko. Hoci je totiž narodený v Belgicku, už v mládežníckych kategóriách svoje rodisko odmietol reprezentovať a údajne sa mal vyjadriť, že bude reprezentovať krajinu svojich rodičov. Ti sú z Kosova, autonómnej časti Srbska, ktorá však nemá oficiálnu reprezentáciu a môže nastupovať len v priateľských zápasoch. Aj anglická federácia prejavuje záujem o naturalizáciu Januzaja, no 18-ročný mladík nespĺňa kritéria, podľa ktorých musí odohrať 5 sezón v anglickom klube, aby mohol reprezentovať Albión. Do úvahy prichádza aj spomínané Srbsko a údajne aj Turecko, no albánsky pôvod rodičov favorizuje práve túto krajinu Balkánskeho polostrova a mladý Adnan sa mal v minulosti vyjadriť, že práve túto krajinu si praje reprezentovať, hoci v súčasnosti výborne hrajúci Belgičania pravdepodobne tiež nie sú z hry von.

Nech už sa budú reprezentačné kroky uberať kamkoľvek, isté je, že ofenzívny stredopoliar Manchestru má pred sebou sľubnú kariéru. Januzaj je protipólom iných mladých hráčov, ktorí vstúpia do veľkého futbalu v klube rozmerov United a v zápätí majú tendenciu neriskovať, preferujú jednoduchšie prihrávky a netlačia sa do zakončenia. Útly rodák z Bruselu však dokazuje, že si verí a má potrebnú kvalitu. Januzaj je dostatočne kreatívny, nebojí sa vystreliť, má kvalitnú prihrávku, aj na väčšie vzdialenosti. V súčasnom kádri Manchestru je nedostatok kreatívnych stredopoliarov a medzi útočnou a obrannou líniou United je obrovská diera, ktorú by mohol vyplniť práve Januzaj. David Moyes sa nebojí dávať šancu aj mladým hráčom, čo v minulosit potvrdil v prípade Waynea Rooneyho, Rossa Barkleyho, či Jacka Rodwella, ktorí debutovali v Premier League vo veku 16 rokov. Januzaj tak má všetky predpoklady na to, aby uspel v prvom tíme United. Podarí sa mu to už v tejto sezóne?