Main Content

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa (11. 10.)

piatok, 11. október 2013 10:00 | Autor: Dávid Lech

ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa (11. 10.)
ANALÝZA: HC Slovan Bratislava - Salavat Julajev Ufa (11. 10.) | zdroj: © TASR

Bratislavskí hokejisti mali po stredajšom náročnom dueli s Magnitogorskom (4:3 po predĺžení) k dispozícii deň voľna a už dnes o devätnástej hodine budú hostiť nebezpečný celok z Ufy.

Zápas sa začína o 19.00 hod.

Hokejisti Salavatu Julajev Ufa odohrali v októbri dve stretnutia, v ktorých získali štyri body. V stredu zvíťazili na ľade Rigy 2:5 a v súboji v Nižnekamsku vydolovali bod za prehru 4:3 po predĺžení. 
Zverencom Vladimira Jurzinova mladšieho patrí momentálne v KHL vo Východnej konferencii šiesta priečka so ziskom 23 bodov. Tento počet sa budú snažiť navýšiť práve v zápase s „belasými“. 

Vedenie Ufy sa momentálne snaží vyriešiť brankársku otázku. Klub sa totiž rozhodol rozviazať kontrakt s fínskym brankárom Tarkkim a povráva sa, že za Tarkkiho by do Salavatu mala prísť náhrada. Zatiaľ si musí Ufa vystačiť s brankárskym tandemom Alexej Volkov – Andrej Vasilevskij, ktorí si zatiaľ svoju úlohu plnia veľmi solídne.

 Do zadných radov Ufy len nedávno pribudol lotyšský reprezentant Arturs Kulda, ktorý má cenné skúsenosti zo zámoria. Ihneď sa zaradil medzi najväčšie opory obrany Salavatu. Medzi najdôležitejších hráčov v obrannej tretine svojho celku patria aj Andrej Zubarev, Vitalij Proškin a Kirill Kolcov, ktorý je s ôsmimi bodmi za bilanciu 4+4 najproduktívnejším zadákom svojho klubu. 

Celkovej produktivite v Ufe kraľuje útočník Dmitrij Makarov, ktorý má na svojom konte trinásť kanadských bodov, ktoré pozbieral v trinástich zápasoch. Všetky body Makarov pozbieral za asistencie. Vo výbornej fazóne je Fín Teemu Hartikainen, ktorý má na svojom konte 11 bodov za 5 gólov a 6 prihrávok. Zabúdať nemožno ani na kanonierske schopnosti Nikitu Filatova s Denisom Chlystovom. V dueli proti Slovanu sa nepredstaví skúsený harcovník Sergej Zinovjev, ktorý si bude na tribúrne odpykávať svoj štvorzápasový dištanc, ktorý mu udelila disciplinárna komisia KHL za zákrok na Jakova Rylova z CSKA Moskva. V ruskom celku pôsobí aj Slovák Štefan Ružička, ktorý si dres Ufy obliekol v novej sezóne sedemkrát a zaznamenal v ňom štyri body za dva presného zásahy a rovnaký počet prihrávok. 

Súpiska Salavatu Julajev Ufa:
Brankári: Alexej Volkov, Andrej Vasilevskij
Obrancovia: Anton Babčuk, Ivan Višnevskij, Alexej Grišin, Jefim Gurkin, Andrej Zubarev, Kirill Kolcov, Andrej Konev, Arturs Kulda, Vitalij Proškin, Brent Sopel
Útočníci: Alexej Gluchov, Alexander Gorošanskij, Jegor Dubrovskij, Sergej Zinovjev, Alexej Kajgorodov, Dmitrij Makarov, Alexander Mereškin, Igor Mirnov, Igor Musatov, Antti Pihlström, Štefan Ružička, Alexander Stepanov, Nikita Filatov, Teemu Hartikainen, Denis Chlystov

Hokejisti Slovana Bratislava vo svojom víťaznom vystúpení proti Metallurgu Magnitogorsk nastúpili v tejto zostave: 
Kopřiva - Škoula, Kutlák, Sersen, Mojžíš, Štajnoch, Sigalet - Miklík, Ölvecký, Vondrka - Netík, J. Mikúš, Bartovič - Kukumberg, Matoušek, Hudáček - Daňo, T. Mikúš, Šťastný

Slovanisti zdolali kvalitného súpera z Magnitogorsku 4:3 po predĺžení, do tabuľky si pripísali dva body, momentálne ich majú na svojom konte 12. Ani toto víťazstvo im však nepomohlo odlepiť sa z dna tabuľky Západnej konferencie. Na predposledný bieloruský Minsk majú dvojbodovú stratu, ktorú budú mať dnes možnosť zmazať. 

Zápasy s Ufou boli v minulom ročníku veľmi vyrovnané a inak by tomu nemalo byť ani v dnešnej konfrontácii týchto súperov, ktorí v minulej sezóne nastúpili proti sebe dvakrát a obe stretnutia rozhodli až samostatné nájazdy. Raz sa z víťazstva 3:2 po shootoutoch radovali hráči Ufy, Slovanisti svojho súpera zdolali po nájazdoch 1:0. 

Žiadne oficiálne novinky ohľadom zdravotného stavu Jaroslava Janusa zatiaľ nie sú známe a tak možno očakávať, že sa do brány opäť postaví Čech Miroslav Kopřiva, ktorý „belasým“ odvádza v posledných dueloch veľmi kvalitné výkony. 

Dobrý duel proti Magnitogorsku odohrala obrana. Tá síce nedokázala pokryť fantastický útočný trojlístok v zložení Mozjakin – Kovář – Zaripov, no toto ofenzívne trio je pri ich súčasnej forme doslova nezastaviteľné. Najvyťaženejšími bekmi v dueli boli Sigalet s Kutlákom, ktorí odohrali výborný duel.  

Proti Metallurgu sa strelecky presadil kapitán Bartovič, Michel Miklík a dvomi gólmi sa predviedol Michal Vondrka, ktorý podľa všetkého našiel svoju stratenú streleckú formu a spoločne s Michelom Miklíkom či jeho krajanom Tomášom Netíkom začnú pravidelne strieľať góly. Ak sa budú spomínaní hráči strelecky presadzovať častejšie a pridajú sa k nim ďalší hráči, Slovan môže pomýšľať na účasť v play-off. 

Slovan sa však musí vyvarovať herným výpadkom, ktoré sú u „belasých“ na dennom poriadku a potvrdilo sa to aj v stredu, keď si svoje dvojgólové vedenie v dueli dokázali ustrážiť len dvadsať sekúnd, vzápätí hneď súper Slovana zdramatizoval priebeh zápasu. Slovan má veľké problémy s ustrážením si vedenia v zápase a tak na tom musí pilne pracovať. 

Úvodné buly zápasu sa vhodí o devätnástej hodine. Zápas môžete sledovať na obrazovkách televízie Sport2. 

Po dnešnom stretnutí čaká na zverencov českého kouča Rostislava Čadu nedeľňajšie zápolenie s Traktorom Čeľabinsk.