Main Content

Nehráme iba o česť, ale aj budúcnosť. Preto vyhrajme!

piatok, 11. október 2013 13:09 | Autor: Filip Chudý

Nehráme iba o česť, ale aj budúcnosť. Preto vyhrajme!
Nehráme iba o česť, ale aj budúcnosť. Preto vyhrajme! | zdroj: © TASR

Slovenská futbalová reprezentácia sa pomaly lúči s ďalšou neúspešnou kvalifikáciou. Počas nej stratila dôveryhodnosť, ktorú získava postupne naspäť. Preto je každý zápas dôležitý, zvlášť na pôde jednej z najlepších reprezentácií sveta.

Komentár Filipa Chudého

Po dvojzápase s Bosnou a Hercegovinou sme síce definitívne stratili šancu postúpiť do Brazílie, ale treba povedať, že to bola iba bodka za vetou, ktorá bola napísaná už dávno predtým. Oveľa dôležitejšie bolo, že naši reprezentanti po dlhej dobe dokázali rozpáliť futbalový národ. Výkon zo Zenice bol svetový, ten zo Žiliny európsky. V týchto zápasoch sme sa dokázali vyrovnať mužstvu, ktoré pôjde do Brazílie a tam určite zamúti vodu.

To je dobrý základ do ďalšej našej práce, pretože s novým trénerom Kozákom sme stále iba na začiatku cesty, pričom našou vysnívanou zastávkou je Francúzsko 2016. Tam postúpi 23 reprezentácií plus organizátor, čo je takmer polovica zo všetkých členských krajín UEFA. Na novom modeli kvalifikácie sa pracovalo dlho, uzavrieť sa to malo pred mesiacom v Dubrovníku, ale presné detaily odhalené neboli.

Ale s najväčšou pravdepodobnosťou to bude niečo podobné ako doteraz. Pretože prvotný návrh Michela Platiniho o dvojstupňovej kvalifikácií neprešiel. Pre nás, ale musí byť smerodajné to, aby sme na konci tejto kvalifikácie boli čo najvyššie v rebríčku koeficientov národných tímov UEFA, pretože z neho sa bude robiť nasadzovanie do košov.

Na druhý kôš, ktorý sme si vybojovali za Weissovej éry môžeme zabudnúť, ale nám teoreticky môže hroziť aj návrat do štvrtého koša, z ktorého sme boli žrebovaní do kvalifikácie MS 2010. A povedzme si na rovinu, už zrejme by sme nemali také šťastie pri žrebe ako doposiaľ. Trikrát po sebe sme nedostali do kvalifikačnej skupiny naozajstnú futbalovú veľmoc, ale všetko má svoj koniec.

Aj šťastie si teda zrejme povie trikrát a dosť! Preto už teraz rátajme s tým, že ďalšiu kvalifikačnú skupinu budeme mať veľmi ťažkú. Ale iba na nás záleží, či si ju urobíme ešte ťažšou. Preto koniec kvalifikácie nevypusťme, ale hrajme naplno, veď jeden nikdy nevie, či práve body získané na konci tejto kvalifikácie nám výrazne nepomôžu pri nasadzovaní do tej ďalšej. A najviac pomáhajú víťazstvá, preto vyhrávajme!

V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o dôležitosti zápasu v Grécku vy?