Main Content

KOMENTÁR: Akej farby je Manchester?

sobota, 12. október 2013 07:43 | Autor: Jakub Vaverka

KOMENTÁR: Akej farby je Manchester?
KOMENTÁR: Akej farby je Manchester? | zdroj: © TASR

V súčasnosti sa vo veľkom hovorí o vplyve peňazí na futbal. Jedným z príkladov, ako sa dá z priemerného klubu urobiť jeden z najbohatších klubov sveta z večera do rána je Manchester City.

Komentár Jakuba Vaverku

Citizens sú preto často veľmi kruto označovaný za umelý klub bez histórie a pravým opakom ostáva ich tradičný a úspešný mestský rival Manchester United. Poďte sa presvedčiť, že to nie je úplne tak pravda.

Rivalita medzi manchesterskými tímami je v posledných rokov oveľa väčšia ako kedykoľvek predtým. Hlavným dôvodom je to, že vďaka neobmedzeným finančným zdrojom Citizens dokážu byť United vyrovnaným súperom, čo sa dokonale prejavilo v sezóne 2011/2012, keď sa po zásluhe radovali z majstrovského titulu. Červená časť Manchestru brala tento fakt veľmi ťažko a dodnes fanúšikov Red Devils strasie, keď si uvedomia, že od titulu ich delili sekundy. Zlatý gól sezóny totiž Sergio Aguero proti Queens Park Rangers vsietil na konci nadstaveného času.

Fanúšikovia Manchestru United hrdo tvrdia, že ich klub má oveľa bohatšiu históriu ako ich mestský rival, vznikol skôr, má viacej trofejí a takisto oveľa viac fanúšikov. Na tieto aspekty sa však dá pozrieť aj z iného pohľadu. Je pravdou, že United vznikli v roku 1878, no City uzreli svetlo sveta len o dva roky neskôr, čo rozhodne nie je markantný rozdiel. V počte trofejí a úspechov je jednoznačné, ktorý klub je úspešnejší, no je otázne, čo budeme v tomto ohľade tvrdiť za približne 20 rokov. Manchester City vybudoval prvotriednu akadémiu, v ktorej dostávajú šancu chlapci z celého sveta a vedú ju uznávaní odborníci, ktorí v minulosti pôsobili v FC Barcelona. Nehovoriac o tom, že má takmer neobmedzené finačné možnosti.

Achillovou pätou manchesterskej rivality môže byť počet fanúšikov oboch tímov. Ak si ako meradlo zoberieme facebookové stránky oboch klubov zistíme, že Manchester United ich má takmer 36 miliónov, zatiaľ čo Blues ani nie sedem. Zásadnou vecou však je, že v samotnom meste Manchester sa často diskutuje o prevahe fanúšikov Eastlands. Náš fanúšik Filip, ktorého sme v tejto súvislosti kontaktovali a ktorý v Manchestri žije nám povedal, že z jeho pohľadu obyvatelia mesta fandia prevažne Citizens a United je pre nich takpovediac klub cudzincov. Ako dôkaz nám môže slúžiť neskutočné množstvo záberov počas zápasov na štadiónoch United aj City a to, že kým na Etihad Stadium to doslova vrie po celých 90 minút, tak na Old Trafford väčšinou fandí početná skupina zložená hlavne z fanklubu, ale niekedy až  tretinu štadióna zaplnia cudzinci, ktorí si cestou na zápas United splnili sen, no celkovému supportu aj kvôli častej neznalosti jazyka príliš nepomôžu.  Red Devils vďačia tomu, že majú viac fanúšikov mimo Manchester a mimo Európu hlavne vďaka skvelej komerčnej práci, ktorú v poslednom čase začal naplno využívať aj klub z modrej časti toho mesta.   

Futbal je v Manchestri, ktorý má bez aglomerácie zhruba približne rovnaký počet obyvateľov ako Bratislava športom číslo jeden a Filip nám potvrdil, že každý deň sú informácie o týchto kluboch top správami dňa miestnej tlače. Počas derby je situácia dokonca tak vyhrotená, že fanúšikovia porazeného tímu si na druhý deň v práci berú dovolenku, pretože vedia, že kolegovia, ktorí fandia rivalovi by si s chuťou podávali po celý deň. Fanúšikovia Červených Diablov sa môžu oháňať tým, že ich zápasy sú vypredané, čo na Etihad Stadium nie vždy platí, no ďalším dôkazom, že Eastlands nemajú „plastic fans“ ako o nich Red Devils s radosťou tvrdia je, že koncom minulého tisícročia sa City potácali v tretej lige,  no na City of Manchester Stadium chodilo v priemere 30 000 fanúšikov. Môžeme len polemizovať, či by na III. najvyššiu súťaž chodilo toľko fanúšikov aj na Old Trafford, tí sú totiž prakticky od vzniku klubu zvyknutí na úspešné obdobia. Na záver, ak by sme sa chceli striktne držať posledných vzájomných zápasov týchto tímov, tak zistíme, že v posledných 3 zápasoch sa raz radovali Červení, dvakrát Modrí a celkové skóre bolo 8:5 pre City. Aj z tohto pohľadu sa momentálne Manchester odel do modrých farieb ...

ANKETA: Akej farbyje Manchester podľa vás?