Main Content

Už aj Jano Mucha je brankár! Ale nehaňte ho!

sobota, 12. október 2013 10:30 | Autor: Filip Chudý

Už aj Jano Mucha je brankár! Ale nehaňte ho!
Už aj Jano Mucha je brankár! Ale nehaňte ho! | zdroj: © TASR

Slovenskí reprezentační brankári zažili v poslednom čase veľmi zaujímavé chvíle. Najprv Matúš Kozáčik pustil malú domov do brány v zápase Ligy majstrov, čo Ján Mucha zopakoval v teraz v Grécku. Netreba ho za to haniť, to sa proste stáva.

Komentár Filipa Chudého

„Futbal je hra pre dvadsaťdva hráčov, na ktorej konci vždy vyhrávajú Nemci,“ vyhlásil na prelome deväťdesiatych rokov anglický útočník Gary Lineker. Ja o približne dve dekády neskôr hovorím toto: „Futbal je hra pre dvadsaťdva hráčov, na ktorej konci vždy vyhrávajú Gréci 1:0 hocakým gólom.“

Veď čo iné si mám myslieť o tom, čo krajina z Peloponézskeho polostrova dokazuje už pravidelne od ME 2004. Že sú bohovia z gréckeho Olypmu je známe, ale aj to, že sa asi museli načisto zblázniť. V tejto kvalifikácií už Gréci vyhrali päťkrát 1:0, z toho aktuálne ťahajú sériu štyroch takýchto výsledkov. Tým nechcem znevažovať Grékov, naopak, snímam pred nimi klobúk. Pretože takto vyhrávať je umenie!

Gréci totiž vyhrávajú zápasy aj vtedy, keď žiaden gól nedajú. To čo sa stalo našej reprezentácií v Pireu sa často na vrcholnej scéne nevidí. Teda dalo by sa oponovať, pretože to isté sa stalo minulý týždeň v Lige majstrov. A zhodou okolností ďalšiemu nášmu reprezentačnému brankárovi Matúšovi Kozáčikovi.

Mucha s Kozáčikom sú síce teraz za najväčších brankárskych babrákov na svete, ale to iba pre tých, čo nikdy nič nedosiahli. Pretože iba takí sa môžu na tom smiať. Aj keď sa stalo to, čo sa stať nemalo, tak netreba nad nimi lámať palicu. Sú to totiž stále vynikajúci brankári, ktorí sa iba takto akoby brankársky pokrstili.

Každý robí chyby, vo futbalovom zápase sú ich stovky, ale snáď iba tie brankárske sú viditeľné. Brankári sú totiž poslednou inštanciou, ktorá keď urobí chybu, už ju nemá kto napraviť. A my sme určite neprehrali v Grécku preto, že Mucha pustil ľahkú loptu do brány, my sme prehrali preto, že sme nevystrelili na bránu, teda ak nerátam Škrtelovu malú domov, ktorá smerovala nezmyselne na bránu.

V diskusií sa vyjadrite, čo si myslíte o víťazstvách na grécky spôsob?